nieuws

Schiedam moet weer aantrekkelijke stad worden

bouwbreed

Schiedam moet weer aantrekkelijke stad worden

Op vele fronten is de gemeente Schiedam bezig de jeneverstad een stuk aantrekkelijker te maken voor de eigen bewoners en toeristen. De binnenstad zal de komende jaren flink op de schop gaan. Het centrum van Schiedam moet opboksen tegen hartje Vlaardingen en Rotterdam die vlakbij liggen. De gewenste kwaliteit in de Schiedamse binnenstad is onvoldoende aanwezig. Er komt meer leegstand in winkels, het winkelcircuit nodigt niet echt uit en het economische klimaat voor de winkeliers verslechtert. Daarom vindt de gemeente het de hoogste tijd om veranderingen door te voeren. Veel straten en pleinen in hartje Schiedam worden opgeknapt, zoals nu de Broersvest. Dat geldt ook voor woningen in het centrum. Het winkelgebied wordt drastisch veranderd. De huidige omloop van de Koemarkt, Hoogstraat, Lange Kerkstraat, Broersvest en Broersveld is veel te lang. Het winkelaanbod is daar teveel versnipperd en dat heeft een negatief effect op de koopkracht. Meer themagebieden zijn gewenst. Verder wil de gemeente de toegangen tot het centrum aantrekkelijker maken. Het winkelgebied wordt in vier delen geknipt. Er komt een deelgebied waar de eerste levensbehoeften worden aangeboden en er komt een gebied waar de speciaalzaken komen. Tussen beide gebieden ligt het middengedeelte van de Hoogstraat, waar winkels en dienstverlenende bedrijven zich zullen vestigen. Voor een heropwaardering van de Schieveste hebben de bewoners en ondernemers recentelijk verschillende ideeën gelanceerd. Een fluisterboot op de Schie, een politiepost op het Stationsplein, een busverbinding van Rotterdam Airport naar een hotel in Schieveste en de inrichting van een markt is een greep uit de vele ideeën. Het masterplan voor de Schieveste is deze zomer gereed. Verder wordt gewerkt aan de aanleg van een tramverbinding tussen Schiedam naar Rotterdam en van Schiedam-Noord naar Vlaardingen. Ook in de woonwijken is Schiedam zeer actief. Diverse wijkontwikkelingsplannen worden ontwikkeld om van de stad weer een aantrekkelijk woonmilieu te maken. In sommige wijken voldoen de woningen en de structuren niet meer aan de eisen van deze tijd. Groenoord bijvoorbeeld is gebouwd in de midden jaren zestig en telt ongeveer 5000 woningen. De vraag naar portiek- en flatwoningen is sterk afgenomen. In de nieuwe opzet komt er een gevarieerder aanbod van eengezinswoningen, gestapelde huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen. Enkele flatblokken worden opgewaardeerd en bouwkundig aangepast naar de wensen van met name ouderen. De nieuwbouw en verbouwingen vinden plaats tussen 2002 en 2004. Een bijzondere wijk wordt Sveaparken die geheel in Zweedse stijl wordt opgetrokken. Een Zweedse architect/stedenbouwkundige is ingeschakeld om de wijk vorm te geven. Dat heeft hij met de grootste zorgvuldigheid gedaan. Duizend woningen met een menselijke maat liggen in het groen dat in ruime mate voorhanden is. Ook is veel water zichtbaar. Het woningaanbod is gevarieerd met eengezinswoningen, appartementen en maisonettes.

Reageer op dit artikel