nieuws

Overstromingen kosten Frankrijk minstens 150 miljoen

bouwbreed Premium

parijs – De Franse regering verklaart vandaag het zuiden van het land officieel tot rampgebied. Daardoor kunnen de verzekeringsmaatschappijen versneld overgaan tot het uitkeren van de schadevergoedingen. Bij de overstromingen tussen Montpellier en Avignon kwamen vorige week 23 mensen om het leven.

De verzekeringsmaatschappijen schatten de totale schade op 150 miljoen euro. Het departement de Gard werd het zwaarst door de overstromingen getroffen. Alleen al in dit gebied stonden zo’n driehonderd gemeentes onder water. Het water is inmiddels gezakt en de meeste bewoners konden weer naar hun huizen terugkeren. De overstromingen hebben het dagelijks leven in de regio totaal ontwricht. Bedrijven liggen stil door opgelopen waterschade, scholen blijven vooralsnog gesloten en de oogsten van een hoop wijnboeren zijn verloren gegaan. Ook het wegennet heeft zwaar te lijden gehad onder het noodweer. De Franse regering komt de gedupeerden in de eerste instantie alleen maar met fiscale maatregelen tegemoet. Zo komen particulieren en bedrijven op dit moment slechts in aanmerking voor belastingverlaging en wordt de onroerendgoedbelasting eenmalig geschrapt. Pas wanneer aangifte van alle schadegevallen is gedaan, bekijkt de staat hoeveel geld er alsnog vrijgemaakt kan worden.

Urbanisatie

De overstromingen zijn het gevolg van hevige neerslag. Daar komt bij dat de grond door urbanisatie al het water niet meer kan opnemen. Ook worden regels niet nageleefd. In Frankrijk is sinds enige jaren een wet van kracht, die moet voorkomen dat er nog langer in overstroombaar gebied wordt gebouwd. Maar deze wet wordt vaak omzeild en er wordt met bouwvergunningen gesjoemeld. Daarnaast gaan gemeentes over tot de aanleg van dijken om bouwgrond te winnen, maar daarmee wordt de loop van de rivier versmald en stijgt de snelheid van het water. Het water krijgt zo bij overstromingen of dijkdoorbraken alleen nog maar meer kracht.

Reageer op dit artikel