nieuws

Ook rekentegoeden ingenieursbureaus bijgehouden

bouwbreed

den haag – Ook de rol van ingenieursbureaus komt aan bod tijdens de parlementaire enquête naar de bouwfraude, beloofde commissievoorzitter Marijke Vos. Maar hoe precies blijft voorlopig nog onduidelijk. Cobouw vlooide de Bos-boekhouding na en peilde de reacties.

‘Dit is ernstig materiaal’, besluit Onri-directeur mr. F. Hasselaar het gesprek. Hij heeft een korte blik geworpen op enkele pagina’s uit de Bos-boekhouding die in het bezit zijn van Cobouw. Daaronder zitten ook drie pagina’s waarin Koop-boekhouder H. Handgraaf de rekentegoeden bijhield van drie grote ingenieursbureaus; stuk voor stuk lid van de brancheorganisatie van ingenieursbureaus Onri. Maar Hasselaar vindt dat de drie bureaus zelf maar moeten reageren. Hij kan daar op dit moment niets op zeggen. In het uur daarvoor heeft hij benadrukt dat alles wat er tot nu toe naar buiten kwam over de betrokkenheid van ingenieursbureaus bij illegale prijsafspraken, de realisatiepoten betreft van die bureaus. Qua omzet maken die een betrekkelijk klein deel uit van de bedrijfsvoering, maar dat neemt niet weg dat de Onri er nooit echt blij mee is geweest, gezien het gevaar van belangenverstrengeling en een vreemde eend in de bijt zijn. Ze vormen volgens Hasselaar een in omvang afnemende activiteit. Er is weliswaar een tendens dat ingenieursbureaus steeds vaker turn-key projecten aannemen; de uitvoeringsactiviteiten worden gestaag afgebouwd. Formeel zijn de uitvoeringstakken van de bureaus volgens Hasselaar bovendien vaak geen lid van de Onri. Dat zijn alleen de adviserende activiteiten. Maar hij wil zich niet verschuilen achter die formele scheiding. De zogenaamde ‘chinese-walls’ tussen adviserende en uitvoerende afdelingen van bureaus vindt hij een lastige zaak, waarvoor bureaus heel uiteenlopende instructies hebben.

Incidenten

Hasselaar sluit niet uit dat er rotte appels zitten tussen de 25.000 medewerkers van ingenieursbureaus die Nederland telt. Maar dat zijn dan incidenten waartegen hun directies zelf optreden. Hij is ervan overtuigd dat de adviespoten van zijn leden, niet structureel aan prijsafspraken deelnemen of ramingen doorspeelden aan aannemers. Er wordt wel gezegd dat de rol van de ingenieursbureaus aan bod komt tijdens de openbare verhoren van de enquête, maar hoe precies weet hij niet. Onri-voorzitter en lid van de raad van bestuur van DHV, R. Campen, is tijdens de besloten verhoren gehoord door de enquêtecommissie, maar geen enkel Onri-lid heeft op dit moment een uitnodiging binnen voor de openbare verhoren. Hasselaar: ‘Vergeet niet dat integriteitscodes al heel lang gebruikelijk zijn in de advieswereld. Dat is bepaald niet iets van de laatste jaren. Er is ook geen traditie die vroeger het maken van prijsafspraken toestond, plotseling werd verboden, en toen ondergronds werd voortgezet. Dat is een groot verschil’, aldus Hasselaar. ‘Alle Onri-leden moeten jaarlijks onze integriteitscode onderschrijven en ieder jaar opnieuw weer bevestigen. bovendien hebben steeds meer bureaus een eigen gedragscode.’ Dat ingenieursbureaus afspraken maken voor aanbestedingen van advieswerk dat zij in onderlinge concurrentie aannemen, sluit Hasselaar vrijwel uit: ‘Daarvoor zijn de prijsverschillen in de aanbiedingen veel te groot, blijkt keer op keer. Wij worden regelmatig geraadpleegd door opdrachtgevers die zich geen raad weten omdat de aanbiedingen van de ingenieursbureaus zo ver uit elkaar liggen.’ Een overeenkomst met de problematiek waar de aannemers nu mee kampen, ziet hij ook. ‘Ook in ons gebied hebben opdrachtgevers binnen de overheid de neiging teveel inschrijvers uit te nodigen. Dat levert onnodig veel rekenwerk op dat niet wordt vergoed en waar uiteindelijk niemand op zit te wachten.’

Nieuwsgierig, maar terughoudend

De ingenieursbureaus zijn wel nieuwsgierig naar hun voorkomen in de Bos-boekhouding, maar zijn net als hun brancheorganisatie niet happig om te reageren. Arcadis bagatelliseert in een schriftelijke reactie de activiteiten en benadrukt dat die een klein deel uitmaken van de omzet . Dat daar een project uit 1996 in de gemeente Neerijnen bij zit ter waarde van 896.000 gulden waarbij Heidemij Realisatie vier maal 75.000 gulden uitkeerde als rekenvergoeding aan aannemers, vergeet woordvoerder J. Slooten voor het gemak maar even. Net als die bodemsanering in Overijssel, waarbij Arcadis in totaal 600.000 gulden van de aanneemsom van 5.189.000 gulden uitkeerde aan maar liefst veertig aannemers. Oranjewoud laat weten meer tijd nodig te hebben om de acht projecten uit de Bos-boekhouding te onderzoeken waarbij het bedrijf staat genoemd. Nadere mededelingen volgen. Die boodschap heeft ook woordvoerder J. Ruhof van Grontmij, dat overigens maar met één project voorkomt in de boekhouding. Dat betreft een turn-key opdracht voor de bouw van een vestiging van Intratuin. Na consultering van andere geïnteresseerde aannemers nam Grontmij ook de uitvoering voor haar rekening. In een voorvergadering werd een rekenvergoeding van 15.000 gulden voor de overige drie mededingers afgesproken.

Reageer op dit artikel