nieuws

Onderhoudsprobleem bij oude, kleinere appartementen

bouwbreed

amersfoort – Achterstallig onderhoud van woongebouwen komt het meest voor bij oude, kleinere en middelgrote koopappartementen. De kleinste gebouwen (maximaal twee appartementen) worden het beste onderhouden, gevolgd door de grote en nieuwe complexen. Particulier verhuurde appartementen zijn het meest aan groot onderhoud toe. Om het achterstallig onderhoud weg te werken is 4,8 procent van de nieuwbouwwaarde nodig. Voor alle appartementen is dat gemiddeld 2,6 procent en voor eengezinskoopwoningen 4,3 procent. Het achterstallig onderhoud aan appartementen komt vooral voor in Rotterdam en Den Haag. Daar wonen de minder draagkrachtige huishoudens van nieuwkomers, ouderen en gezinnen ‘voor wie het appartement de hoogste trede op de woonladder vormt’. In Amsterdam hebben veel eigenaren van appartementen een hoger inkomen en is de toestand beter dan in de andere grote steden.

Van alle Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) heeft 44 procent de afgelopen twee jaar niets aan groot onderhoud gedaan. Toch vinden de VvE’s over het algemeen de staat van onderhoud niet slecht. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Koopappartementen in Nederland’, gehouden door Laagland’advies uit Amersfoort voor het ministerie van VROM. Het verslag wordt morgenmiddag gepresenteerd op het symposium ‘Vereniging van Eigenaren en Onderhoud’ in het Ahoy Congrescentrum in Rotterdam. Dit symposium vindt plaats tijdens de beurs VvE Info 2002, vrijdag en zaterdag in Ahoy Rotterdam. Op de beurs presenteren zo’n negentig bedrijven en organisaties hun diensten en producten voor eigenaren van appartementen. Beide evenementen worden georganiseerd door de Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren (VvE Belang) uit Oosterhout.

Hoogste trede

Bonte verzameling

Overigens vormen de VvE’s volgens het onderzoek een ‘bonte verzameling naar omvang, samenstelling en ouderdom’. Het is dus lastig om algemeen geldende uitspraken over het onderhoud van appartementsgebouwen in bepaalde steden te doen. Zeker is dat de meeste appartementen zich bevinden in het westen van Nederland. Buiten de Randstad zijn het vooral ouderen, die in gebouwen met koopappartementen wonen. Achterstallig onderhoud komt vooral voor bij appartementen die langer dan vijftien jaar door dezelfde bewoners worden bewoond. Uit het onderzoek blijkt ook dat er geen relatie is tussen de etniciteit van bewoners en de staat van onderhoud van appartementen.

Reageer op dit artikel