nieuws

NMa met invallen op hetzelfde spoor als enquêtecommissie

bouwbreed

den haag – De NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, heeft de ‘Schiphol-club’ en de ‘Noord-Holland acht’ op de korrel. Dat valt op te maken uit de invallen die de kartelpolitie afgelopen dagen heeft verricht op een achttal adressen. De NMa verwacht gedurende de bouwenquête nog meer invallen te doen.

De toezichthouder viel dinsdag, woensdag en donderdag onder meer binnen bij Ballast Nedam Infra, HBG Civiel, Vermeer Infrastructuur, Ooms en BAM NBM. Deze bedrijven verdelen samen met Heijmans, Koop en KWS alle grote asfaltwerken op Schiphol en elders in de provincie Noord-Holland, zo is tijdens verhoren van de parlementaire enquêtecommissie duidelijk geworden. De NMa wil zelf niet bevestigen of zij de specifiek onderzoek doen naar de illegale samenwerkingsverbanden van aannemers op Schiphol en in Noord-Holland. Werknemers van HBG, BAM NBM en Ballast Nedam hebben afgelopen week verklaringen afgelegd voor de enquêtecommissie. Volgens woordvoerder B. Roest hebben die verhoren echter niet de aanzet gegeven tot de invallen. ‘Zo’n operatie voer je niet van de ene op de andere dag uit’, aldus Roest. Zij geeft wel toe dat ‘als de verhoren daar aanleiding toe geven’ bedrijven worden bezocht. ‘De invallen van afgelopen dagen zullen ook niet de laatste zijn.’ De NMa wil niet zeggen hoe lang ze al op de hoogte is van het bestaan van de ‘Schiphol-club’ en de ‘Noord-Holland acht’. Feit is dat al voor de verhoren bekend was dat de acht aannemers het werk op Schiphol verdelen. Cok Bos, de broer van klokkenluider Ad, schreef er al over in zijn boek over de bouwfraude-affaire.

Resultaten

Tussen februari en augustus verrichtte de NMa al vier keer eerder een serie huiszoekingen bij de grote bouwondernemingen. Bij de meest recente invallen waren 65 opsporingsambtenaren betrokken. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam, dat ook onderzoek doet naar strafbare feiten in de bouwsector, maakte geen deel uit van het opsporingsteam. Justitie-woordvoerder W. de Bruin zegt dat de verhoren wel goed worden gevolgd. ‘Wij zijn blind noch doof.’ De NMa verwacht uiterlijk volgende maand de eerste resultaten van haar onderzoek bekend te maken, zegt Roest. ‘Dat houdt in dat we dan rapporten hebben opgemaakt waarin aangeven wordt welke overtredingen de bedrijven in onze ogen hebben gemaakt. De betreffende ondernemingen krijgen dan ook inzicht in de bewijslast die wij hebben.’ Daarna krijgen de ‘verdachten’ enkele maanden de tijd om te reageren op de aanklacht. Als de bewijzen van de NMa standhouden, worden pas boetes opgelegd. ‘En die kunnen maximaal 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf zijn.’

Reageer op dit artikel