nieuws

Nijmegen zet westelijk deel stad aan de Waal op zijn kop

bouwbreed

nijmegen – Nijmegen maakt zich op voor een van de grootste stedenbouwkundige ingrepen in de stad ooit. Het westelijk deel van de stad aan de Waal ondergaat de komende decennia een metamorfose. Een tweede stadsbrug, zo’n tweeduizend nieuwe woningen aan het water en herstructurering van de bestaande bedrijventerreinen vormen samen het ambitieuze plan Koers West.

In het westelijk deel van de stad aan de Waal zijn wonen en industrie al jarenlang in een onderlinge strijd verwikkeld. Teloorgang en verpaupering karakteriseren het stadsdeel. Door het hele gebied op de schop te nemen, wil de gemeente wonen aan het water en watergebonden bedrijven weer met elkaar in balans brengen. Daarmee hoopt Nijmegen ook de aangrenzende wijken op te waarderen.

Brug

Een nieuwe stadsbrug moet Vinex-locatie De Waalsprong verbinden met de oude stad en het verkeersknelpunt bij de bestaande brug – de karakteristieke oude Waalbrug – opheffen. Het Rijk heeft Nijmegen financiële steun voor de brug beloofd, in ruil voor de omstreden bochtafsnijding van de Waal bij Lent. Deel van de overeenkomst is dat Nijmegen probeert in 2007 de nieuwe oeververbinding klaar te hebben. De gemeente heeft de ambitie om van de tweede brug een architectonisch ‘landmark’ te maken. Het nieuw te bouwen woongebied Waalfront krijgt een ligging aan de rivier, de aangrenzende Waalhaven zal als openbaar gebied worden ingericht.

Bedrijventerrein

Uitbreiding van Park West moet een groene buffer vormen tussen het Waalfront en de Noord- en Oostkanaalhavens. Dit bedrijventerrein wordt beter bereikbaar gemaakt, onder meer door de nieuwe stadsbrug. Daarnaast wordt de ruimtelijke inrichting en de milieusituatie verbeterd. De gemeente hoopt nog dit jaar het masterplan voor de herstructurering van het bedrijventerrein te presenteren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels