nieuws

Nieuwe gasleiding uit Rusland miljardenproject

bouwbreed

groningen – De Gasunie in Groningen gaat samen met het Russische concern Gazprom een nieuwe aardgasleiding bouwen via Sint Petersburg en de Oostzee richting Nederland. Het miljardenproject staat hoog op de agenda tijdens het bezoek van de Russische premier Poetin op 13 en 14 november aan Nederland.

De zogeheten North Transgas Pipeline (NTP) wordt de derde belangrijke aardgasverbinding tussen Europa en Rusland, dat over gigantische en talloze aardgasvoorraden beschikt. Het ontbreekt de Russische overheid echter aan middelen om een optimale infrastructuur voor de ontginning te realiseren. De Europese Unie ziet in dat de afhankelijkheid van Russisch aardgas de komende jaren in Europa alleen maar groter zal worden. De aardgasleiding, die Nederland onder meer direct moet verbinden met nieuw ontdekte aardgasvelden in Zapolyarnove in SiberiÎ en Stockman bij de Finse grens, biedt voor de Gasunie op termijn meer leveringszekerheid.

ContinuÔteit

De overige twee leidingen tussen Rusland en Europa lopen via politiek gevoelige gebieden als Wit-Rusland, Polen en OekraÔne. Het Russische aardgas moet, in combinatie met het buffergasveld in Slochteren en ondergrondse bergingen elders in Nederland, de continuÔteit van de aardgaslevering waarborgen. Naar schatting heeft de Gasunie nog ongeveer voor veertig jaar aardgas voor de binnenlandse levering aan huishoudens en bedrijven op voorraad. Daarna zal het gas elders vandaan moeten komen.

Reageer op dit artikel