nieuws

Nieuw inzicht in Romeinse bouw

bouwbreed

Nieuw inzicht in Romeinse bouw

nijmegen – Klassiek archeoloog en bouwkundig ingenieur dr. K. Peterse werkt aan de wetenschappelijke reconstructie van Romeinse bouwwerken die in ons land hebben gestaan. De eerste resultaten van dit werk zijn van 28 september tot 2 januari te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Van de gebouwen zijn al vaak gefantaseerde reconstructies gemaakt, maar nog nooit eerder heeft een wetenschapper de vondsten met behulp van de computer geanalyseerd. De speurtocht van Peterse leidt volgens hem tot nieuwe inzichten in de Romeinse bouwkunst. Zo blijken de bouwwerken veel mediterraner van uiterlijk te zijn geweest dan tot nu toe is aangenomen. Het oudste Romeinse gebouw waarvan de plattegrond geheel aan het licht is gekomen, is het Praetorium (de commandantswoning) op het Kops Plateau in Nijmegen. Dit gebouw is vermoedelijk de commandopost geweest van waaruit de Romeinen veldslagen leverden tegen de Germanen. Peterse laat het bouwwerk van hout en leem in een computeranimatie voor het eerst zien zoals het echt geweest moet zijn. In Museum Het Valkhof is ook de reconstructie van het hoofdkwartier van de soldaten van het Tiende Legioen uit de eerste eeuw na Christus te zien. Dit blijkt een gebouw te zijn geweest dat qua omvang te vergelijken was met een flinke kerk.

Reageer op dit artikel