nieuws

Nederland EU-koploper energieprestatiemethode

bouwbreed Premium

delft – De Nederlandse energieprestatiemethode voldoet goed aan de richtlijn van de Europese Commissie die aan het einde van dit jaar in werking treedt. Nederland loopt met de methode binnen de Europese Unie aan kop. Alleen op het gebied van bestaande gebouwen vraagt de Europese richtlijn nog een aanzienlijke inspanning.

Dit concludeert ir. W.M.C. Beerepoot van het Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft) na een onderzoek van de energieregelgeving in de elf meest noordelijk gelegen EU-lidstaten. Alleen de Nederlands en Franse energieprestatiemethoden omvatten alle onderdelen die door de EC zijn voorgesteld en ook de Duitse methode schaart zich door goede prestaties bij de ‘beste’ drie. De Nederlandse energieprestatiemethode onderscheidt zich in positieve zin door als enige bevochtigingsinstallaties en photovoltaïsche (pv) panelen te beschouwen. Op sommige punten voldoet de Nederlandse regelgeving echter nog niet. Beerepoot: ‘In de Europese regelgeving is een verplicht energielabel opgenomen. Dit idee is gebaseerd op een methode uit Denemarken en lijkt op ons vrijwillig Energie Prestatie Advies (EPA).’ In de toekomst wordt dat advies vervangen door een verplichte EPA-keuring; in eerste instantie voor grote gebouwen van 15.000 vierkante meter of meer. De resultaten van het onderzoek van Beerepoot is in boekvorm uitgekomen onder de titel: ‘Energy regulations for new building. In search for harmonisation in the European Union’, Delft University Press, ISBN 90-407-2325-7.

Reageer op dit artikel