nieuws

Mergelwinning gaat door in groeve Margraten

bouwbreed

margraten – Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg houden vast aan de uitbreiding van de mergelgroeve bij ’t Rooth in Margraten met 17 hectare.

Ze doen dit om exploitant Ankerpoort tien jaar de tijd te geven over te schakelen op een andere bedrijfsvoering. In die tijd mag het bedrijf jaarlijks 40.000 ton mergel blijven winnen in de groeve. Dat hebben GS deze week aan verontruste inwoners van Margraten laten weten. Om die hoeveelheid uit de grond te kunnen halen, claimt Ankerpoort zeventien hectare extra groeve. Omwonenden wijzen dit van de hand, omdat Ankerpoort volgens hen de afgelopen tien jaar nog geen anderhalve hectare heeft afgegraven. Maar volgens de provincie komt dat door allerlei problemen waartegen Ankerpoort het afgelopen decennium is aangelopen. Daardoor moest het bedrijf mergel van zusterbedrijf Marebel in België aanvoeren. Het argument dat Ankerpoort mergel ook van elders kan betrekken, vormt voor de inwoners weer een argument om te zeggen dat de werkgelegenheid van de 175 werknemers dus geen gevaar loopt, ook al gaan de zeventien extra hectare niet door. De provincie vindt de continuïteit van het bedrijf echter belangrijker dan de belangen van de inwoners. Dezen vrezen dat de leefbaarheid van de dorpen wordt aangetast, omdat nogal wat woningen door de voortschrijdende winning aan de rand van een mergelkloof komen te staan.

Reageer op dit artikel