nieuws

Mechanische boortechniek bespaart archeologen veel tijd

bouwbreed

duiven – Grondboringen voor archeologisch onderzoek hoeven nog maar de helft of minder tijd te kosten dan voorheen. Een mechanische boortechniek kan archeologen intensief werk besparen en vertragingen op bouwgronden bekorten.

Het bureau Archeotech uit Duiven dat de boortechniek ontwikkelde, is voorgedragen voor de Herman Wijffelsprijs die de Rabobank uitreikt aan innovatieve ondernemers. Moesten archeologen tot voor kort nog een handguts gebruiken om een mooie kolom uit de grond te halen zonder de grondlagen door elkaar te mengen, de verbeterde boortechnieken maken het werk gemakkelijker. Bovendien kan veel dieper worden gegraven en kunnen kolommen met een grotere diameter worden gemaakt. Een hoogfrequente grondboor voor archeologisch onderzoek bestond al wel, maar die stond op rupsbandjes en ging tot slechts 4 meter diep. Bovendien waren er veel kinderziektes en moesten nog te veel handelingen worden verricht voor de grond ongeschonden klaar lag voor de archeoloog. Drie van oorsprong milieudeskundige bodemonderzoekers ondervonden dat aan den lijve toen zij met hun nieuwe bureau Archeotech een order kregen van archeologisch adviesbureau RAAP uit Amsterdam voor het doen van 20.000 archeologische grondboringen op 3 tot 12 meter in de gemeente Almere. Met hoogfrequente boren van boorleverancier Eijkelkamp uit Giesbeek gingen de bodemonderzoekers aan de slag. Maar op grote diepte bleek het gereedschap niet toereikend en kleine ongemakken deden het werk niet snel genoeg opschieten. Daarop besloot het bedrijf samen met Eijkelkamp de grondboor verder te ontwikkelen voor toepassing in de archeologie.

Grondmonster

‘Zo besloten we de rupsbandjes door het onderstel van een hoogwerker te vervangen, wat makkelijker werkt’, vertelt F. Stevens van Archeotech. Vervolgens werd de boortechniek zelf verbeterd om grotere krachten aan te kunnen en tot 20 meter diep te kunnen graven. Stevens: ‘Het breken van bouten of van de holle buis zelf, een grondmonster dat eruit valt, het hoort allemaal tot het verleden. Bovendien werd het systeem zo uitgevoerd dat het grondmonster met waterdruk uit de holle buis in een gootje wordt geperst, wat veel extra handelingen scheelt.’ Graven met de boor gaat daardoor niet alleen dieper en makkelijker, maar ook minstens twee keer zo snel. De prijs wordt op 24 september uitgereikt.

Reageer op dit artikel