nieuws

Kartelpolitie bestraft bouwer Heijmans

bouwbreed

Kartelpolitie bestraft bouwer Heijmans

den haag – Heijmans Beton en Waterbouw krijgt een boete van 13.500 euro opgelegd van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Reden is de weigering van het bedrijf om bepaalde medewerkers te laten horen door de parlementaire enquêtecommissie. Vijf andere bouwbedrijven hangt ook een forse boete boven het hoofd. Het bedrag is de maximale boete die de kartelpolitie op kan leggen, namelijk 10 procent van de jaaromzet. Omdat het om drie medewerkers gaat, betekent dat driemaal 4500 euro. De medewerkers zouden worden gehoord vanwege het onderzoek naar de aanbesteding van de Noord-Zuidlijn. Andere sanctiemogelijkheden zijn er overigens niet, ook niet als het bedrijf blijft weigeren. Heijmans bekijkt nog of er beroep mogelijk is. De kartelpolitie verwacht de resultaten van het onderzoek voor de raadsvergadering over de aanleg volgende maand, maar de vraag is of dat op tijd komt. Volgens planning moet de gemeenteraad van Amsterdam namelijk op 2 oktober beslissen of de metrolijn er moet komen. Het onderzoek naar de Noord-Zuidlijn is één in een reeks naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet. In de afgelopen maanden zijn op twintig plaatsen onaangekondigde bedrijfsbezoeken gebracht. De NMa verwacht binnenkort rapport te kunnen opmaken tegen de vier andere bouwbedrijven die op onderdelen medewerking weigeren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels