nieuws

Joop Janssen: Overheid misdraagt zich bij aanbesteden

bouwbreed

hilversum – De overheid misdraagt zich in hoge mate bij de verdeling van grote projecten. Dit schrijft Joop Janssen, sinds twee dagen geen baas meer van Heijmans, in zijn boek over leiderschap ‘De menselijke maat’.

‘Ik ontken niet dat er dingen zijn misgegaan, maar ik vind ook dat de overheid dat over zichzelf afroept. In de grond-, weg- en waterbouw heeft de overheid een monopsonie: het is de enige partij die projecten verdeelt over vele aanbieders. Daarin misdraagt ze zich. Ik heb de afgelopen jaren geen hoge pet op gekregen van het functioneren van de overheid’, aldus Janssen in zijn boek, dat zaterdag bij zijn grootse afscheid in Hilversum aan de 1500 gasten werd uitgereikt. Vooral het feit dat de overheid praktisch altijd op de laagste prijs gunt, is de oud-topman een doorn in het oog. Aan de andere kant wijst hij erop dat dit de overheid ook wel eens veel geld kost. Zo haalt hij een baggerproject aan dat werd gegund aan een bedrijf in de DDR. Dat was 40 procent goedkoper dan Boskalis. Nadat een kwart van het werk was gedaan en de helft van het geld vooruitbetaald, ging het bedrijf failliet. Boskalis mocht het werk afmaken, dat toen uiteraard wel veel duurder geworden was. Janssen verhaalt dat hij dit een keer in een interview heeft verteld. ‘Een paar dagen later kreeg ik een telefoontje. Als ik wilde dat Heijmans ooit nog opdrachten kreeg, moest ik mijn mond houden. Ik ben verantwoordelijk voor tienduizend mensen, dus wat moet ik? Zo word ik klem gezet. Je moet de hand waaruit je eet, niet slaan.’ Over de Noord-Zuidlijn is Janssen eveneens nog steeds verbolgen. Voor 5 miljoen euro heeft Heijmans daaraan gerekend. ‘Omdat onze prijs hen niet beviel, zijn we uitgemaakt voor rotte vis. Ik voel mij mishandeld door de gemeente Amsterdam. Het gedrag van de overheid is grof en onbillijk.’ Het stoort de oud-bestuursvoorzitter dat de bouw van de overheid zoveel moet pikken. ‘Bij het 200-jarig bestaan van Rijkswaterstaat mochten de aannemers het feestje betalen. Als je denkt dat zoiets op vrijwillige basis gaat, ben je erg onnozel’, stelt Janssen.

Miljoenen

Uiteraard komt de rekenvergoeding ook ter sprake. ‘Bij een design- en constructaanbesteding krijg je van de overheid een globaal prestatiebestek, waarna je zelf moet gaan nadenken, ontwerpen en tekenen. Voor bijvoorbeeld de aanbesteding van de hogesnelheidslijn ben je miljoenen euro’s kwijt aan ontwerp en calculatie, terwijl je volstrekt in het duister tast of je de opdracht krijgt. Dat kun je niet meer tot de normale risico’s van het ondernemen rekenen. De vraag is of het slim is om aannemers elkaar kapot te laten concurreren terwijl er maar één opdrachtgever is’, vindt Janssen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels