nieuws

Internet vergroot macht klant bouwer

bouwbreed

utrecht – Een virtuele gemeenschap op internet van kopers van nieuwbouwwoningen geeft ‘power to the people’, vindt Amstelland Ontwikkeling. Dat lijkt in het nadeel van de bouwer, maar uiteindelijk doet hij er zijn voordeel mee. Slecht presterende onderaannemers worden uitgesloten, de vragen van klanten worden behandeld en uiteindelijk is iedereen meer tevreden. Het is slechts een voorbeeld van de gestage opmars van de informatie- en communicatietechnologie (ict) in de bouw.

R. van der Schoot, adviseur bij het Internetbureau van Amstelland Ontwikkeling, sprak op het symposium ‘GigaPort Event Bouw’ in Media Plaza in de Jaarbeurs in Utrecht. Hij gaf een klein beetje inzicht in wat achter de wachtwoorden van de virtuele kopersgemeenschappen (VG’s) van Amstelland plaatsvindt. ‘Zulke ‘communities’ ontstaan vanzelf, als een koper enigszins thuis is op internet en een website begint. Wij hebben besloten zelf VG’s op te zetten en te gebruiken als instrument voor de kopersbegeleiding.’ Internet gebruiken voor een bedrijf is een vak, weet hij. ‘Ik verwacht dat over tien jaar alle organisaties een zelfstandige stafafdeling voor internet hebben. Nu worden websites vaak door de afdeling ict of communicatie erbij gedaan. Dat werkt niet. Voor een goede toepassing van internet is hoogwaardige technologie nodig, vanwege de grote schaal waarop wordt gecommuniceerd. Dat moet snel gaan en zeer flexibel.’ De ervaring van Amstelland Ontwikkeling is dat VG’s macht geven aan de kopers, maar ook leiden tot meer tevreden klanten en een betere oplossing van problemen. Als bij een project de meeste kopers klagen over de onderaannemer van de badkamer, dan wordt die bij een volgend project uitgesloten. Als kopers een onredelijkheid in de verdeling van de kosten tussen de variaties ontdekken, krijgen zij die teveel is berekend een vergoeding. Bij een volgend project zorgt Amstelland dan voor een andere verdeling. Het lijkt erop dat de VG’s vooral functioneren als plek waar de koper zijn of haar hart kan luchten. Maar Amstelland Ontwikkeling nodigt ook hypotheekbanken, de Vereniging Eigen Huis, gemeenten en andere betrokkenen uit om aan de virtuele gemeenschap deel te nemen. Op die manier komen de vragen direct terecht waar ze thuishoren en krijgen de kopers op korte termijn informatie. Dat levert hen niet altijd de macht op om zaken ook te veranderen, maar zij voelen zich wel meer serieus genomen. Het enige wat nog ontbreekt in de VG’s van Amstelland Ontwikkeling is driedimensionale ‘virtual reality’ (VR). Volgens ir. M. Josquin van het European Design Center in Eindhoven zijn de ‘tools’ daarvoor beschikbaar, betaalbaar en betrouwbaar, maar moet nog aan de bruikbaarheid gewerkt worden. Hij liet een toepassing zien voor samenwerking op afstand, met de mogelijkheid om te ‘chatten’ en een driedimensionaal model op het scherm te bewerken. ‘Je maakt geen architect, constructeur of projectontwikkelaar van de gebruiker, maar je kunt hiermee wel meer voldoen aan de wens van de bewoner’, aldus Josquin. Volgens hem wordt VR op de computer binnenkort net zo goedkoop, makkelijk en normaal als tekstverwerken. P. Spohr, directeur van GigaPort, kondigde het eind van het vierjarige project aan. ‘We maken de subsidie nog even op aan de ontwikkeling van een netwerk voor de volgende generatie internet, maar we hebben de in 1998 gestelde doelen bijna allemaal bereikt’, aldus Spohr.

Ontwikkeling

Het demonstratiecentrum Media Plaza in de Jaarbeurs te Utrecht blijft bestaan; het is een afzonderlijke zes jaar oude stichting. Het netwerk wordt overgedragen aan Surfnet en de applicaties die GigaPort heeft ontwikkeld gaan naar het Telematica Instituut. W. Janssen van het Telematica Instituut wees op het project ‘proces- en systeeminnovatie in de bouw’ van de CUR, TNO en enkele andere partijen. Met het einde van GigaPort houdt de ontwikkeling van ict voor de bouw beslist niet op. Aannemer die slecht werk levert, verliest

Reageer op dit artikel