nieuws

Het Zwitserleven-gevoel

bouwbreed

Het Zwitserleven-gevoel

Lukas Muhlemann heeft het zeker niet, het Zwitserleven-gevoel. De topman van Credit Suisse moet eind dit jaar het veld ruimen. Vooral verzekeringen doen het slecht binnen het concern dat voor het eerst in zijn eerbiedwaardige bestaan rood schrijft. Het is exemplarisch voor de positie waarin de financials, banken en verzekeraars, zich momenteel bevinden. Te veel risicokapitaal zit in bedrijven en landen waar het economisch gezien slecht toeven is. Bij Credit Suisse is het echter raar. Verzekeraars slagen er in zijn algemeenheid goed in hun winsten op peil te houden. Gewoon een kwestie van premies verhogen. In Engeland bijvoorbeeld klagen bouwers al tijden steen en been dat de premies volledig de pan uitrijzen. Het vervelende is alleen dat bedrijven het zich niet kunnen permitteren niet verzekerd te zijn. Dat is vragen om je faillissement. Het Zwitserleven-gevoel is evenmin weggelegd voor de meeste beleggers. De onvoorspelbaarheid van de beurs maakt menigeen nerveus. Je zou denken dat farmaceutische bedrijven daarvan profiteren wegens gestegen verkoop van kalmeringspillen. Ook dat is echter niet het geval. De onvoorspelbaarheid van Saddam Hoessein is ook zoiets. Denkt iedereen dat Bush Irak wel zal aanvallen en zet dus zijn geld op olie. Laat de Oosterse despoot weten wapeninspecties weer toe te staan. Daar gaat de koers Koninklijke Olie weer van naar beneden. Dit alles bij elkaar verklaart waarom het met de AEX maar niet wil vlotten. Sterker nog, de 300-puntengrens komt akelig dichtbij, waar beurshandelaren – ook al tijden tussen hoop en vrees levend – hoopten dat 320 punten een niet te slechten weerstandsgrens zou zijn. Intussen zullen de ceo’s en cfo’s van de beursgenoteerde bouwers evenmin het Zwitserleven-gevoel hebben weten vast te houden. Als zelfs relatieve beurslievelingen als Boskalis, Heijmans en Volker Wessels Stevin klappen krijgen, is er echt wat loos. Voor BAM-baas Wim van Vonno wordt het eveneens hoe langer hoe moeilijker. Het aandeel glijdt zachtkens verder naar beneden, op een moment dat hij geld hard nodig heeft voor de overname van HBG inclusief het aandeel van Ballast Nedam in Ballast HAM Dredging. Ongetwijfeld speelt de parlementaire enquête bouwnijverheid een grote rol. Zeker na de uitlatingen van de Haagse burgervader en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Wim Deetman, dat de laagste prijs leidend moet zijn en dat leuren moet mogen, houdt menig belegger zijn hart vast. Daaruit blijkt maar weer dat beleggers slechts een kortetermijngeheugen hebben. Iedere expert kan ze vertellen, en heeft in het verleden ook verteld, dat als er geen vooroverleg meer mag zijn, de prijzen in de bouw zonder meer 5 procent omhoog zullen gaan. Geen aannemer kan zich immers meer het risico van een miscalculatie permitteren. Als dat geen Zwitserleven-gevoel geeft.

Reageer op dit artikel