nieuws

Groot formaat dakpannen trend op nieuwbouwlocaties

bouwbreed

den haag – De Nederlandse dakpan wordt steeds groter. De keramische pan wint bovendien weer terrein van de betonnen. Volgens H. Kok van Dachziegelwerke Nelskamp is de vraag naar groot formaat pannen fors toegenomen. ìVroeger had je in groot formaat alleen betonnen dakpannen. Op de lange duur krijgen die toch een bevuilde, grauwe uitstraling. De meeste opdrachtgevers hebben een voorkeur voor keramiek. Daar is nu heel veel vraag naar. Op de Vinex-locaties zie je overal groot formaat keramische dakpannen.î Commercieel directeur H. Lauwmans van Lafarge Dakproducten onderschrijft dat keramische dakbedekking in de lift zit en dan vooral het grote formaat. ìInmiddels is ongeveer 10 procent van wat wij leveren van het formaat van tien per vierkante meter. Vooral in de grootschalige woningbouw willen architecten grote pannen.î

Niet alleen architecten bevorderen het toepassen van keramische dakpannen. Volgens R. BouchÈ van GAI-architecten is het vaak voorschrift van de gemeente. ëAls dat dan toch moet, dan valt de keuze meestal op het groot formaat pannen. Dat scheelt enorm in de kosten,íaldus BouchÈ. Op de Vinex-locatie Ypenburg heeft aannemersbedrijf Smits uit Beverwijk gekozen voor groot formaat pannen. ìAls je een rondje rijdt over Ypenburg, zie je overal het grote formaatî, zegt S. Hupkens van Smits. Zijn bedrijf gebruikt groot formaat vanwege de efficiÎntievoordelen. Dakdekkers die enige ervaring hebben met groot formaat pannen kunnen ongeveer een derde besparen op de tijd die ze doen over een dak.

Waalformaat

Volgens Smits heeft het gebruik van het grote formaat nauwelijks gevolgen voor het aanzien van het Nederlandse dakpannenlandschap. Maar Lauwmans van Lafarge vindt dat de grote pannen zeker niet overal mooi staan. ìIn Nederland is het waalformaat baksteen gebruikelijk. Ik vind de combinatie van die steen met een grote pan niet zo mooi.î Ook BouchÈ heeft zijn bedenkingen: ìOp kleine dakvlakken adviseer ik klanten vaak om de traditionele Hollandse, kleine dakpan te nemen. Grote pannen zijn het mooist op een groot dakvlak, je krijgt dan een rustig beeld.î

Reageer op dit artikel