nieuws

Gemeente Nuth per direct uit Parkstad Limburg gezet

bouwbreed

heerlen – De Zuid-Limburgse gemeente Nuth maakt sinds woensdag geen deel meer uit van het samenwerkingsverband Parkstad.

Parkstad bestond tot dat moment uit de acht gemeenten in de voormalige oostelijke mijnstreek. Burgemeester A. Sakkers van Heerlen, voorzitter van het dagelijks bestuur van Parkstad, heeft Nuth uit het samenwerkingsverband gesmeten. Dit omdat Nuth in tegenstelling tot de andere zeven gemeenten niet akkoord ging met het voornemen om het bestuur van Parkstad meer bevoegdheden te geven. Dat is Sakkers in het verkeerde keelgat geschoten. ìHet is alles of nietsíî, hield hij de gemeente Nuth voor. Toen de gemeenteraad van Nuth dinsdagavond besloot om slechts ten dele verder op te trekken met de rest van de club, was Sakkersí reactie onverbiddelijk: Nuth werd onmiddellijk uit het samenwerkingsverband gegooid. Omdat Nuth een kleine gemeente is, heeft de uitsluiting van het dorp nauwelijks consequenties voor de rest. De bijdrage van Nuth bedroeg slechts 4,4 procent van het totale budget van Parkstad. De afzonderlijke gemeenteraden van de zeven overblijvende gemeenten beslissen in november hoe ze zonder Nuth verder gaan. Nuth stelde zich weigerachtig op uit vrees dat de belangen van het platteland zouden worden opgeofferd aan die van de verstedelijkte gebieden rond Heerlen.

Reageer op dit artikel