nieuws

Gebrek aan innovatie zet bouw onder druk

bouwbreed

utrecht – De bouw is een van de minst innovatieve sectoren in het midden- en kleinbedrijf. Dat schrijft de Rabobank in het rapport ëCijfers & Trends 2002/2003í. Dit wordt een probleem nu slechte economische vooruitzichten de marges onder druk zetten.

Vooral in de woningbouw hebben ondernemers zich nog niet aan de nieuwe marktomstandigheden aangepast. De rollen zijn gewijzigd. Niet de bouwende partij maar de kopende ñ de consument ñ bepaalt tegenwoordig het aanbod. Bouwers moeten hierop in spelen, vindt de Rabobank, met betere dienstverlening. Dat betekent bouwen wat de klant wil. Bijvoorbeeld woningen die makkelijk aangepast kunnen worden aan de wensen die de bewoner op latere leeftijd heeft. De krappe markt die de Rabobank de komende jaren verwacht, zet bouwers op scherp. Het rapport meldt dat het afgelopen jaar de productie in woning- en utiliteitsbouw met 0,5 procent is gedaald. Op herstel wordt niet gerekend. De vastgelopen Nederlandse economie verpest de kooplust. Daarbij komt dat veel projecten stil liggen door langlopende procedures. De Rabobank deelt het optimisme van de grond- water- en wegenbouwbedrijven niet. In tegenstelling tot de branche, die rekent op een verbetering van de marges, verwacht de Utrechtse bank een lastig jaar. De wegenbouwers worden verdacht van het maken van prijsafspraken. Gemeenten, provincies en Rijk, de belangrijkste opdrachtgevers in de branche, hebben daarom hun aanbestedingsbeleid aangescherpt. De Rabobank denkt dat de strengere opstelling de winstgevendheid van de ondernemingen drukt. EfficiÎnter werken, strak begroten en opdrachtgevers open tegemoet treden is volgens het rapport de beste remedie. Dit jaar daalt de productie naar verwachting met 0,5 procent. Maar voor de middellange termijn voorspelt de Rabobank een groei van zoín anderhalf procent per jaar.

Reageer op dit artikel