nieuws

ëTalent is belangrijker dan trainení

bouwbreed

almelo – Hij kijkt kritisch naar de bruinrode bakstenen die hij heeft gemetseld. Staan ze waterpas? Arnold Ros (18) doet mee met de Nederlandse Bouwkampioenschappen. Aan de match doen aankomende metselaars, timmerlui, tegelzetters en natuursteenbewerkers mee. Normaliter vertegenwoordigen de winnaars Nederland een jaar later tijdens de World Skills Competition. Volgend jaar is de Nederlandse deelname aan deze internationale beroepenolympiade onzeker. Landelijk opleidingsorgaan Bouwradius dekt de kosten van de deelnemers niet langer.

ìBouwradius vindt dat we te slecht presteren tijdens de internationale beroepenwedstrijdenî, gooit R. Herman de knuppel in het hoenderhok. Hij is co-rdinator van het samenwerkingsverband VVBA in Almelo dat dit jaar de landelijke kampioenschappen organiseert. ìDaarom willen ze er geen geld meer in steken.î Bouwradiusmedewerkers die onder meer in de vakjuryís zijn vertegenwoordigd, reageren als door een wesp gestoken. ìSlechte prestaties? Kom nou! Als het aan ons ligt gaan die jongens gewoon naar de World Skills.î

Geldkraan

E. Zeelt, woordvoerder van Bouwradius, ontkent ten stelligste dat het bestuur van het opleidingsorgaan de geldkraan dichtdraait omdat Nederlandse kampioenen matig presteren vergeleken met hun rivalen uit den vreemde. ìTwee jaar geleden haalden ze nog brons. En dat is echt niet niks. Maar we moeten bezuinigen en dan stel je prioriteiten. Dat heeft niets te maken met de prestaties van de Nederlandse bouwkampioenen, maar met de publicitaire waarde van de internationale beroepenwedstrijden. De pers heeft weinig belangstelling voor het evenement. Alleen als iemand een gouden medaille wint, besteden de media er een beetje aandacht aan.î Er wordt onderhandeld met sponsors, stelt Zeelt gerust. ìVoor de onderdelen natuursteenbewerken en tegelzetten zijn de financiÎn inmiddels rond.î Zeelt is optimistisch over het verloop van de bemiddeling. VVBA-co-rdinator Herman daarentegen houdt een slag om de arm. ìIn het uiterste geval betekent het dat we geen metselaars en geen timmerlieden kunnen sturen. Als dat gebeurt moet de bouw zich schamen. Beroepenwedstrijden zijn een prachtig middel om de bouw te promoten onder jongeren. En als je je vak onder de aandacht wil brengen, dan moet je zeker meedoen aan de World Skills Competition.î

Voetstuk

Hij vindt dat de bouw anders zou moeten omspringen met jeugdig talent. Terwijl de winnaars van beroepenwedstrijden in Aziatische landen nationale faam genieten en dan ook dag in dag uit trainen, gaat Nederland veel nuchterder om met zijn kampioenen. ìZe hebben veel minder gelegenheid om te oefenen. En als ze winnen, krijgen ze een bos bloemen en zijn ze na een paar maanden weer vergeten. Waarmee ik niet wil zeggen dat we Spartaanse trainingen moeten invoeren of dat ik die jongens permanent op een voetstuk zou willen plaatsen. Wel ben ik er voorstander van deelnemers beter voor te bereiden en de bouwkampioenen een beter carriËreperspectief te bieden.î Peter Domhof, in 1988 wereldkampioen bouwtimmeren, kijkt er anders tegen aan. ìEr zijn nu nog steeds mensen die me kennen omdat ik veertien jaar geleden goud won in AustraliÎ. Met mijn loopbaan zit het dan ook wel goed. En wat dat trainen betreft, in mijn tijd werd er net zo veel getraind als tegenwoordig. Dat is toch wel een bewijs dat je niet in extreme mate hoeft te oefenen om wereldkampioen te worden.î Aankomend metselaar Arnold Ros: ìTalent is belangrijker dan trainen. Je kunt het of je kunt het niet. Zo denk ik erover.î

Reageer op dit artikel