nieuws

Duitse bouwwereld houdt gww over als reddingsboei

bouwbreed

wiesbaden – De vrije val van de Duitse burgerlijke en utiliteitsbouw is ongebroken. In juli haalden de bedrijven met meer dan twintig werknemers 9,7 procent minder opdrachten binnen dan in dezelfde maand van 2001.

Het pakket nieuwe orders lag deze zomer maar liefst 37,3 procent onder het niveau van 1995. Reddingsboei van de Duitse bouwbranche vormen de grond-, weg en waterbouw. Dankzij krachtige impulsen van de overheden steeg het orderniveau in juli met 4,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dankzij de groei is het volume aan nieuwe opdrachten gestegen tot 95,8 procent van het niveau van 1995. Omdat de investeringen in de gww relatief weinig werkgelegenheid opleveren, blijft de uitstoot van arbeid ongemeen groot. Gemeten in juli daalde het aantal bouwvakkers binnen een jaar met 11,2 procent tot 860.000. De vermindering van de werktijd bleef beperkt tot een afname met 10 procent tot 96,2 miljoen uur. De omzet van de Duitse bouwbedrijven bedroeg in juli 8,2 miljard euro. In de eerste zeven maanden van het jaar daalde de bouwproductie met 6,9 procent tot een waarde van nog 45,1 miljard euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels