nieuws

Directeur Maaswerken weg wegens slibaffaire

bouwbreed Premium

maastricht – Directeur J. Huurman verkast op korte termijn bij projectorganisatie De Maaswerken in Maastricht. Zijn kop rolt na het illegaal storten van grote hoeveelheden zwaar verontreinigd slib in de Rijkelse Bemden.

Dit gebeurde tijdens een proefproject van De Maaswerken in Swalmen, ruim een jaar geleden. Huurman heeft in die tijd beweerd dat er niets aan de hand zou zijn. Voor hem wordt en nieuwe baan gezocht bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dat heeft de Limburgse gedeputeerde M. Vestjens vrijdag bevestigd. De provincie heeft bij staatssecretaris Haegen-Maas Geesternarus (VVD, Waterstaat) inmiddels gepleit voor een nieuwe structuur bij De Maaswerken. Daarin moet meer dan nu het geval is, duidelijk zijn wie welke besluiten mag nemen. Ook moet er een duidelijker grens worden getrokken tussen Rijkswaterstaat en De Maaswerken. In oktober mag de staatssecretaris in de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat uitleggen wat er precies gebeurde rondom het illegaal storten van tienduizenden kuub met zware metalen verontreinigd slib in natuurgebied de Rijkelse Bemden. De Maaswerken is een projectbureau van de provincie Limburg en twee ministeries, V&W en VROM. Nadat de illegale stort bekend was geworden, onderzocht Justitie de zaak. Die constateerde strafbare feiten, maar seponeerde de zaak, omdat een staatssecretaris als eindverantwoordelijke niet voor de rechter gesleept kan worden.

Reageer op dit artikel