nieuws

De houdbaarheidsdatum

bouwbreed

De houdbaarheidsdatum

BAM-baas Wim van Vonno is er ver overheen, net als zijn Fugro-collega Gert-Jan Kramer: de houdbaarheidsdatum. Tenminste als we een onderzoek van wereldwijd werkbemiddelaar Drake Beam Morin mogen geloven. Daaruit blijkt dat bestuursvoorzitters steeds sneller opstappen. Topmensen in het bedrijfsleven houden het nauwelijks langer dan vijf jaar vol op de allerhoogste stoel. Dan wordt kennelijk de houdbaarheidsdatum overschreden. De onderzoekers zien een trend dat de houdbaarheid van CEOís terug gaat naar drie jaar. Zij verwachten dat in ons land die trend gevolgd wordt. De bouw lijkt nu nog een uitzondering op de regel. De langst zittende bestuursvoorzitter is Wim van Vonno die al twintig jaar de touwtjes bij BAM in handen heeft. De verklaring daarvoor is simpel. Als fervent zeiler is Van Vonno gewend bij elke windkracht en windrichting toch vooruitgang te boeken. Gert-Jan Kramer zit negentien jaar vastgekleefd aan zijn ingenieursstoel. Derde langstzittende is Rob van Gelder, welbekend van Boskalis, met negen jaar. Is dat nou erg? Ook daar hebben de onderzoekers een antwoord op. Kort zittende bestuursvoorzitters hebben de neiging alleen maar naar de korte termijn te kijken en vooral op hun eigen succes uit te zijn. Langer zittenden kijken meer naar de langere termijn en hebben meer hart voor de zaak, hetgeen voor de continuÔteit beter is, vinden zij. Jammer genoeg valt te constateren dat beleggers geen oog hebben voor het vasthoudende zitvlees van genoemde toppers in de bouw. Alledrie bedrijven hebben fors aan beurswaarde ingeboet. Daar zijn ze overigens weer niet uniek in, dat geldt voor alle bedrijven. Die hebben keurig min of meer de AEX gevolgd. Bij de bouwfondsen is dat overigens heel evident. Praktisch iedereen leek donderdag enig herstel te tonen, net als de AEX. De toekomst moet uitwijzen hoe het verder gaat met de koersen. Er is een enkele technische analist die sombert dat de AEX terug zal gaan naar 200 punten. Als dat gebeurt, is er pas echt sprake van een crisis. Anderen houden het erop dat de koers/winstverhoudingen van de meeste bedrijven momenteel duidelijk te laag ligt en dat er dus sprake zal moeten zijn van een technisch herstel. Dan kan de vlag uit. Wellicht kan een onderzoekje uitkomst en zekerheid brengen. Want dankzij het werkje van Drake Beam Morin kunt u nu al de datum van 7 mei 2006 in uw agenda noteren. Dan vertrekt Guus Hoefsloot bij Heijmans omdat zijn houdbaarheidsdatum is verstreken.

Reageer op dit artikel