nieuws

Corporaties moeten financieel beheer in statuut vastleggen

bouwbreed

den haag – Woningcorporaties worden verplicht om een ëtreasurystatuutí in hun reglementen op te nemen. Minister Kamp (VROM) wil op die manier de garantie krijgen dat geen vermogen verloren gaat door tekortschietend financieel beheer.

Kamp kondigde het treasurystatuut aan tijdens een congres van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) over risicomanagement bij woningcorporaties. Het moet het beheer van de financiÎle huishouding bij corporaties verzekeren. Het statuut moet voldoen aan nauwkeurig omschreven voorwaarden, zodat het goed gecontroleerd kan worden. Uit een onderzoek van het ministerie bleek in mei nog dat bij een aantal corporaties de interne controle en de administratieve organisatie te wensen over lieten. De wijze waarop aannemers en dergelijke worden geselecteerd en de wijze waarop aanbestedingen plaatsvinden, liggen vaak niet vast en daarmee lopen corporaties financiÎle risicoís. Ook kan de integriteit ter discussie komen te staan door bevoordeling van een persoon of organisatie. Bij de Zwolse corporatie SWZ ging het mis. Drie medewerkers worden verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Oud-staatssecretaris Remkes stelde daarom een toezichthouder aan in Zwolle om het voortzetten van het goed en volledig functioneren van het interne toezicht te verzekeren.

Beleggen

Directeur J. van der Moolen van de financieel toezichthouder van corporaties het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), sprak over het risico van ruimte die in de statuten voor mogelijk risicovol beleggen. Hij vindt daarom dat niet alleen de accountant maar de hele Raad van Commissarissen zich verantwoordelijk moet voelen voor het financieel beheer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels