nieuws

Burgemeester opent Il Fiore in Maastricht

bouwbreed

maastricht – Omringd door een bont gezelschap van dansers, kunstenaars, bestuurders en bouwers opent burgemeester G. Leers van Maastricht op vrijdag 4 oktober een van de vele parels die het nieuwe stadsdeel Ceramique in Maastricht gaan sieren: het kantorencomplex Il Fiore.

Dat is niet zomaar Italiaans voor ëDe Bloesemí, bij de bouw van Il Fiore is het thema Bloesem ook uitdrukkelijk in het ontwerp van architect Herman Hertzberger meegenomen. Bloesem verwijst naar een van de bekendste motieven uit het Maastrichtse aardewerk die door de vorige eigenaar van het Ceramiqueterrein, de Sphinx-fabrieken, werden toegepast: het boerenbont. Il Fiore bestaat dan ook uit een langgerekt ruggebouw waarvan de drie afzonderlijke delen met tuislangen aan het neutrale ruggebouw zijn opgehangen, als bloesems aan een tak. Deze ìontluikende bloemenî vormen de identiteit van het zilverzwarte gebouw. Il Fiore lijkt daarmee op een grillige zwarte tak waaraan op vier plaatsen glanzende bloemen ontluiken. Grote vides met veel glas bieden uitzicht over de stad en geven het gebouw een open karakter. ìTransparantie en flexibiliteit zijn de sleutelwoorden bij het ontwerpî, legt een woordvoerster van opdrachtgever Kantoren Fonds Nederland (KFN) uit. De 13.600 vierkante meter geschakelde kantoren kunnen samen, maar ook afzonderlijk of gedeeltelijk worden verhuurd.

Mooie ligging

Een kwart van de kantoorruimte is inmiddels al verhuurd, aan een Healthcenter en aan woningcorporatie Vesteda. KFN denkt, ondanks de malaise op de kantorenmarkt, de resterende ruimte snel te kunnen verhuren, mede door de mooie ligging van het complex. Onder het gebouw is een parkeergarage met ruimte voor 241 autoís. Il Fiore is het laatste kantorencomplex dat in Ceramique is gebouwd. Het complex is via het ruime voorplein en openbare onderdoorgangen verbonden met de toekomstige assen in de nieuwbouw van het naburige Heugemerveld. Kunstenares Akelei Hertzberger heeft deze doorgangen voorzien van het Maastrichtse boerenbontdecor.

Reageer op dit artikel