nieuws

Brinkman vreest vaagheid oordeel commissie

bouwbreed Premium

den haag – De parlementaire commissie schuift het onderzoek naar mogelijke bouwfraude stukje bij beetje in elkaar, concludeert voorzitter L.C. Brinkman van het AVBB in zijn reactie op prinsjesdag. De wekenlange verhoren baren de voorzitter meer zorgen dan de eerste Miljoenennota van het nieuwe kabinet.

‘Het lijkt wel of de leden bij elk verhoor proberen een stukje van een legpuzzel te leggen waarvan de illustratie onzichtbaar blijft.’ Brinkman is dan ook erg benieuwd naar het eindrapport van de commissie, maar tast nog volledig in het duister over de conclusies en aanbevelingen. ‘Ik heb er een beetje een onbestemd gevoel over.’ Hij vreest een wildgroei van screeningsbureaus en zwarte lijsten als de commissie daar geen helder standpunt over inneemt. Brinkman hekelt de constante vergelijkingen met de auto- en verzekeringsbranche. ‘In de bouw wordt niet met voorraden of standaardproducten gewerkt.’ Enerzijds vindt de AVBB-voorman het niet gepast in dit stadium al kritiek te spuien, anderzijds is hij ongerust over de uitkomst. ‘Ik heb niet het gevoel dat de commissie echt begrijpt wat de achtergrond is van de gemaakte onderlinge afspraken. Nooit is doorgevraagd waarom het systeem zó werkte en waarom het in stand bleef.’ Ook vindt de AVBB-voorzitter dat de commissie wel erg schichtig reageert op de constatering dat ook in de voorfases van aanbestedingen overleg is tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. ‘Laten we oppassen met een doorgeschoten ‘reincultuur’. Nogmaals, bouwprojecten zijn geen standaardproducten.’ Afgelopen vrijdag was de voorzitter aan de beurt om onder ede te getuigen bij de parlementaire commissie. Hij heeft van te voren niet geoefend, maar vertrouwde op zijn politieke ervaring om al te lastige vragen handig te ontwijken. Brinkman had zich wel grondig voorbereid. ‘Ik heb stapels dossiers op mijn knieën gehad en doorgewerkt. Ook tijdens mijn ziekbed.’ Tijd om rustig te beginnen na zijn herstel ontbreekt, want het imago en de toekomst van de hele sector staan op het spel.

Leuren

Hij vindt het jammer dat de commissie weinig heeft gevraagd over de toekomst. ‘Dat zou je toch verwachten, zeker bij een brancheorganisatie.’ Het AVBBheeft twee voorgesprekken gevoerd, een brief geschreven en de concept-gedragscode aan de commissie voorgelegd. Het huidige systeem, dat de opdrachtgever bijna altijd op de laagste prijs selecteert, is dodelijk voor vernieuwingen. Een sprekend voorbeeld daarvan vindt hij dat stratenmakers nog altijd alle stenen met de hand moeten leggen. ‘Financiële ruimte om het experimentenstatium van machines te boven te komen is er niet’, weet Brinkman. Direct na het verhoor van de AVBB-voorman, kreeg burgemeester Deetman van Den Haag uitgebreid de kans om een document van de vereniging van Nederlandse Gemeenten toe te lichten. Ook dat zit Brinkman niet lekker. ‘Als we die kant opgaan, zijn we terug bij af.’ De VNGpleit voor een systeem waarbij alle offertes naast elkaar gelegd mogen worden waardoor opdrachtgevers alle kans krijgen bouwers tegen elkaar uit te spelen. ‘De opdrachtgever zal uiteindelijk altijd de rekening van leuren betalen’, waarschuwt de voorzitter. ‘De eindrekening van een project zou dan wel eens een stuk hoger kunnen uitvallen omdat een sfeer van wantrouwen en juridische procedures een hoop geld kosten, terwijl de kwaliteit van het bouwwerk geen cent beter wordt.’

Reageer op dit artikel