nieuws

Bouwbedrijven kunnen meer rendement halen uit ict

bouwbreed Premium

apeldoorn – ìIn de praktijk worden de mogelijkheden die de ict ons op een presenteerblaadje aanreikt nog erg weinig benut. Er valt meer rendement uit te halen.î Dat vindt directeur mr. J.L. van Tuinen van BouwNed, voortgekomen uit de fusie van NVOB en VGBouw. De leden van BouwNed gebruiken hun computers nog niet optimaal.

Van Tuinen opende het ICT Toekomst Congres 2002 in Orpheus te Apeldoorn met de boodschap, dat informatie- en communicatietechnologie rendement oplevert. ìMet ict kan de bouwondernemer het proces logischer structureren, beter plannen en strakker aansturen. Dat levert minder fouten en een flinke tijdwinst opî, zei hij. ìOok kan ict worden ingezet bij marketing- en verkoopactiviteiten. Een website is een visitekaartje. Het zal u verbazen hoeveel mensen uw website bezoeken, voordat ze besluiten zaken met u te doen.î Aan de ene kant zijn de leden van BouwNed goed geoutilleerd. Slechts 2 procent beschikt niet over een computer, 83 procent heeft een internetaansluiting en 43 procent een eigen website. Aan de andere kant maakt slechts een kwart gebruik van de internetaansluiting om informatie te verzamelen en doet nog geen 20 procent aan e-business. Meestal blijft het bij het uitwisselen van e-mails. Volgens ir. D. Spekkink van de Adviesraad Technologiebeleid Bouwnijverheid is de technologie voorhanden. In de loop van de komende vijf jaar zal het gebruik van ict in de bouw gemeengoed worden.

Prijs

BouwNed reikte op het congres voor het eerst een prijs uit voor de toepassing van digitale informatie in het bedrijfsproces, de BouwNed Digitale Aannemer 2002. Hij ging naar bouwbedrijf Ooijevaar uit Alkmaar. Doorslaggevend was het feit dat Ooijevaar beschikt over een automatische accountantsrapportage op basis van digitale projectgegevens. Daarnaast scant het bedrijf alle binnenkomende post, faxen en tekeningen en slaat de afbeeldingen op in de computer. Ooijevaar is een middelgroot aannemingsbedrijf dat al in 1980 begon met automatiseren. De laatste aanwinst is Bouwvision, een speciaal voor de bouw ontwikkelde module van Navision. Met laptops worden de materiaal- en werkgegevens van de bouwplaatsen in het systeem ingevoerd. Dat levert een compleet overzicht op.

Reageer op dit artikel