nieuws

Bouw terpdorp in Amerika van de baan

bouwbreed

kollum – De bouw van een Fries-Gronings terpdorp in het Amerikaanse stadje Holland gaat niet door. In het Amerikaanse dorp in de staat Michigan zou een authentiek noordelijk dorp van originele panden uit Nederland worden gebouwd. De Amerikanen krijgen de financiering voor het project dat 50 miljoen dollar kost, niet rond. Initiatiefnemer A. de Vries uit Kollum heeft zeven jaar aan de voorbereidingen gewerkt en is zeer teleurgesteld over het mislukken van het project.

Voor het Amerikaanse dorp waren al panden opgekocht om te verschepen, zoals een uit 1880 daterende school uit Rottum, een boerderij uit Grijpskerk en een middeleeuwse koetsierswoning uit Groningen. Het dorp moest het oud-Hollandse pretpark Windmill Island een nieuwe impuls geven. De Vries blijft hopen op nieuwe kansen voor het terpdorp: ‘Er moet toch iets worden bedacht om het oude pretpark aantrekkelijk te maken. Volgende maand gaan we weer naar Amerika toe om te overleggen.’ De aangekochte panden hoopt De Vries in andere Amerikaanse staten te plaatsen. Eerder werden al monumenten gebouwd in Iowa, Florida en de Canadese stad Calgary. (anp)

Reageer op dit artikel