nieuws

Bos moet het flink ontgelden

bouwbreed Premium

den haag – De oud-directeur van Koop-Tjuchem en huidig directeur van de grond-, weg- en waterbouwdivisie van de Koop Groep, F. Veerman, en de acquisiteur van Koop Tjuchem, K. Schuitemaker, hebben hun verhoren aangegrepen om klokkenluider A. Bos zwart te maken. ‘Bos is iemand die mensen goed om de tuin kan leiden’, meent Veerman.

Hij weet niet wat er mis is gegaan, maar refereerde wel aan het boek ‘overspannen door de baas’ van de psychiater Rigo van Meer. Diverse keren zei hij dat hij goede kennissen was geweest met Bos. Toch liet hij veel doorschemeren. Het bordeelbezoek waar werknemers van Koop Tjuchem hun opdrachtgevers mee fêteerden, was volgens hem te danken aan de klokkenluider. De andere mensen die er vanuit het bedrijf aan meededen waren zijn intimi volgens Veerman. ‘Ik meende dat voort te moeten zetten, maar deed dat in overleg met mijn vrouw. Het was niet het meest plezierige deel van mijn leven’, zo verklaarde hij. Zelf was hij een enkele keer met een ambtenaar van Rijkswaterstaat op pad geweest. De opdrachtgever gaf zelf na een etentje aan dat hij wel naar een club wilde. Dat eindigde in een bordeel in Abbenes. Veerman bleef wachten en nam wat drankjes. Zo verklaarde hij dat de bezoeken doorgingen, zonder dat daar werk uit voortkwam. Het einde kwam toen Bos naar de betreffende ambtenaar ging en hem dreigde dat er werk tegenover moest komen, of dat er anders vervelende dingen zouden gebeuren. Toen de ambtenaar dat Veerman vertelde, stopte die volgens eigen zeggen met de stappartijen. ‘Gelukkig zijn we daarvan af’, zou hij aan zijn secretaresse hebben verzucht.

Netwerken

Binnen Koop waren wel etentjes met opdrachtgevers gebruikelijk, als kennismaking met potentiële opdrachtgevers of het onderhouden van contacten. Ook excursies naar de asfaltinstallatie en af en toe iemand meenemen naar de Schouwburg, was normaal. Buitenlandse reisjes hoorden er ook bij. Over het algemeen was dat een normale vorm van netwerken onderhouden, verklaarde K. Schuitemaker van Koop Tjuchem. Hij noemt zichzelf het ‘oliemannetje’ en was belast met acquisitie, marketing en public relations. Van fêteren van ambtenaren was niet zozeer sprake en een directe relatie met werk was er vaak niet.

Agressief

Een hard onderzoeksrapport van KPMGForensic naar het omkopen van ambtenaren kreeg van Veerman een pittige reactie mee. Bovendien heeft hij zelf enkele genoemde bedragen nagezocht. Loon in natura zou in totaal 180.000 gulden bedragen. Daarvan kon de divisiedirecteur 108.707 gulden verklaren en over de 71.815 gulden die resteerde, heeft het bedrijf alsnog belasting betaald. Schuitemaker, voor hij bij Koop kwam directeur gemeentewerken in Medemblik, kon in tegenstelling tot Veerman vanaf het begin niet goed opschieten met oud-directeur Bos. Hij noemt hem de man met twee gezichten. Deze eiste Rijkswaterstaat en de Nederlandse Spoorwegen in zijn portefeuille en liet gemeenten aan de eigenlijke acquisiteur. ‘Tegen de agressieve houding van Bos kon ik niet op’, aldus Schuitemaker. Zelf stond hij naar eigen zeggen bekend als ‘onkreukbare ambtenaar en saaie piet’. Veerman verklaarde dat hij aanvankelijk zelf de afspraken uit vooroverleggen bijhield in een telefoonklapper. Hij wist echter niet dat de schaduwboekhouding was uitgegroeid tot drie ordners. Hij heeft ook zijn hoogste baas, H. Koop, verteld over de verdeling zoals die plaatsvond in de vooroverleggen, maar nooit in detail. Dat kwam dus voor de directeur van de Koop-Groep niet echt als een verrassing. Veerman bestrijdt dat het stoppen van het vooroverleg sinds november van invloed is geweest op de bedrijfsvoering van Koop.

Bij het ter perse gaan van deze krant was het verhoor van holdingdirecteur H. Koop nog in volle gang. Het verslag van dit verhoor is te lezen op www.cobouw.nl.

Reageer op dit artikel