nieuws

Bos afgeschilderd als macho-chanteur

bouwbreed Premium

den haag – De tactiek van Koop werd vrijdag al snel duidelijk. Klokkenluider Ad Bos moest zwart gemaakt worden, waardoor zijn betrouwbaarheid als getuige in het geding komt. Machogedrag en chantage waren nog de vriendelijkste woorden.

Directeur-grootaandeelhouder Henk Koop is in 1998 door klokkenluider Ad Bos gechanteerd voor een bedrag van 651.000 dollar. Dat is de reden voor het ontslag van Bos geweest, zo verklaarde Koop voor de parlementaire enquêtecommissie. ‘Het was een absolute chaos op Sint Maarten. Daarom heb ik Bos teruggeroepen. Iemand met een salaris van 2-3 ton die in een jaar tijd een miljoen opmaakt, dat kan niet’, zei Koop. Toen Bos tegen hem zei dat hij kwalijke dingen over het bedrijf wist en 651.000 dollar wilde hebben en dan weg zou gaan, heeft Koop hem er ‘rap uitgezet’. ‘Geef mij 651.000 dollar, dan zal ik verder mijn bek houden’, had Bos volgens Koop letterlijk gezegd. Vervolgens heeft hij directeur Fred Veerman opdracht gegeven Bos te ontslaan. ‘Ik kon dat niet accepteren’, zei hij. Bos dacht Koop te kunnen chanteren met voor hem geheimzinnige facturen uit Azië aan Koop-dochter Simatko, hetgeen staat voor Sint Maarten Koop. Het ging daarbij om bedragen die de commissie bekend voorkwamen omdat het de bedragen waren die via de Maagdeneilanden en Hongkong waren gelopen. Koop kon het allemaal uitleggen.

Beeld

Het kwam door een project voor de aanleg van pijpleidingen op Sumatra voor een bedrag van 100 miljoen dollar. Contractueel was afgesproken de helft daarvan in dollars te betalen en de helft in Indonesische rupia’s. Toen die munteenheid geweldig devalueerde, had Koop een probleem. ‘Het was desastreus’, zei hij er zelf over. Met de Asian Development Bank, een instelling vergelijkbaar met de Europese Investeringsbank, maakte hij toen de afspraak dat het hele contract in dollars zou worden betaald. Zijn Indonesische toeleveranciers en onderaannemers – ‘het ging vooral om engineering’ – wilden toen ook in dollars betaald krijgen. Dat kon echter niet in Indonesië. Zijn Indonesische zakenpartners hebben toen trusts opgericht in Hongkong en Manilla en stuurden de rekeningen vervolgens naar Simatko. De betalingen daarvan liepen echter via Nederland, zo verklaarde Koop. Eerder vrijdag hadden acquisiteur Schuitema en algemeen directeur van Koop Tjuchem Veerman al het hunne bijgedragen aan het negatieve beeld over Bos. Schuitema bijvoorbeeld verhaalde dat Bos als macho te boek stond terwijl Veerman uit de doeken deed dat de verhalen over het platmaken van ambtenaren in seksclubs. Veerman kwam daar pas achter nadat Bos ontslagen was.

Waarneming

Van de zaken zoals die in de wegenbouw liepen, wist Koop niets. Pas door de uitzending van Zembla, ‘suggestief en uitermate negatief’, was hij erachter gekomen dat er meer aan de hand was dan hij uit eigen waarneming al had vermoed. Dat was dat er binnen de wegenbouw sprake was van afspraken. Maar hij dacht dat die vooral territoriaal waren. ‘Als je in een bepaald gebied telkens je eigen kleuren tegenkomt, dan vermoed je afstemming, dat men onderling bepaalde ‘area’s’ respecteert’, zo zei Koop.

Reageer op dit artikel