nieuws

BBS pioniert van zolderkamer tot hoogwaardige ISO

bouwbreed Premium

beekbergen – Detacheringsbedrijf BBS uit Beekbergen is binnen vier jaar uitgegroeid van niks tot een onderneming met zeshonderd vakbekwame timmerlieden. Bescheiden gestart op de zolderkamer van boekhoudster Yvonne Drosterije, heeft het bedrijf het kwaliteitspredikaat ISO binnen handbereik. De klanten dragen namen als HBG, Ballast Nedam en BAM. Ook kleine en middelgrote bedrijven kloppen aan.

‘Ik ben schilder met drie jaar lts. Kan amper een computer aan of uit zetten’, gooit directeur Jan Jansen alle borstklopperij ver van zich. ‘De kunst is sterke mensen om je heen te verzamelen. Veel directeuren denken dat hun mening de enige juiste is. Helemaal mis. De sterke mensen zijn het fundament onder de continuïteit van je bedrijf. Mijn kracht ligt buiten. Ik wil weten hoe het er bij de opdrachtgevers aan toe gaat.’ Bouw Beheers Service speelt in op de behoefte van aannemers om te werken met een kleine eigen kern plus een flexibele schil van in te huren vakkrachten. Niet als louche koppelbaas. BBS mikt op hoge kwaliteit en wil zich waarmaken als betrouwbare partner. Vandaar dat jaarlijks 160.000 euro wordt gestoken in de certificering Veiligheid Checklijst Aannemers (VCA). Dag in dag uit rijdt een servicebusje het land door om te zorgen dat het gereedschap picobello voor elkaar is. VCA immers staat voor veiligheid en gezondheid, zowel voor mens als milieu. Ook het werken naar de normen van ISO vergt een hoge investering. De extra kwaliteit moet zichzelf terugbetalen in bijzonder tevreden klanten.

Terugverdienen

‘De filosofie is bij de aannemer een plaatje neer te leggen met een uurloon dat hij kan terugverdienen. We begonnen in 1998 met het plaatsen van advertenties in alle landelijke kranten. Op kantoor werden de telefoontjes opgevangen. Mensen die we uitzenden zijn vooraf degelijk geïnterviewd. In de digitale kaartenbak staan gedetailleerde persoonsgegevens om te kunnen bepalen wie waar naar toe gaat’. Al snel kwam Jansen tot de slotsom zich te willen concentreren op de timmeraars. ‘Ik weet niet of ik het mag zeggen. Maar voor mij zijn timmerlieden het intellect van de bouw. Met het timmervolk is het fijnste zaken te doen. Ze weten precies wat te doen en vormen de kern van de bouw.’ BBS verwacht binnen driekwart jaar te voldoen aan de ISO-normen. De interne organisatie wordt nog eens goed tegen het licht gehouden. Het zoeken is naar meetpunten om de prestaties op waarde te kunnen beoordelen. Nu al probeert het bedrijf uit Beekbergen zijn werknemers precies op de plekken te krijgen waar ze het beste functioneren. Mensen van de afbouw voelen zich niet thuis in de ruwbouw. Niet iedereen kan ook even goed omgaan met mopperende uitvoerders. Aan het einde van elke opdracht wordt een rapport opgemaakt. Voortdurend vindt evaluatie plaats van zowel de indrukken van de werknemers als de opdrachtgevers. Opdat uiteindelijk, flexibel en wel, iedereen aan zijn trekken komt. BSS ziet goede kansen voor verdere groei. Directeur Jansen wil met zijn omzet van 25 naar 35 miljoen euro. Eerst moet de organisatie nog beter op poten. Kwaliteit heeft immers prioriteit. Plannen zijn in ontwikkeling om over twee jaar tot nieuwbouw over te gaan, ergens centraal op de Veluwe. ‘De aannemers zoeken naar flexibiliteit. Ze willen de vaste kosten variabel maken. Misschien overweeg je vandaag honderd man te ontslaan. Morgen krijg je wellicht al een grote opdracht en heb je al die mensen weer nodig. Het zou zo kunnen zijn dat werknemers van zo’n bedrijf bij ons in vaste dienst komen om vervolgens weer te worden ingezet. Over vijf jaar kent de hele bouw ons. Het aantal medewerkers is niet zo belangrijk. Wat we nastreven is marktleiderschap op het gebied van kwaliteit en moraliteit’. ‘Timmerlieden zijn het intellect van de bouw’

Reageer op dit artikel