nieuws

Actie van topambtenaar irriteert enquêtecommissie

bouwbreed Premium

den haag – Voorzitter van de enquêtecommissie Vos is geïrriteerd over secretaris-generaal R. Pans van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze verzoekt de commissie om zijn medewerkers recht te geven op wederhoor, maar noemt daarbij slechts één bij naam.

Pans stuurde de brief om in ieder geval directeur Uitvoering P. Kieft een openbaar verhoor af te nemen. De commissie was vooral verbolgen over het uitlekken van het schrijven. ‘Wij zijn niet blij met het feit dat Pans in de media zegt dat we Kieft moeten oproepen’, aldus een geïrriteerde Vos. De secretaris-generaal probeerde ook tijdens het verhaal van de commissie gedaan te krijgen dat Kieft zijn zegje mocht doen. ‘Wij bepalen onze eigen agenda’, was het stekelige commentaar van de voorzitter.

Selectiviteit

Na het verhoor gaf ze aan dat ze het typisch vindt dat de naam van Kieft vooral boven komt. Hij is in verschillende verhoren inmiddels genoemd. ‘Als hij die ene noemt, waarom niet de andere? Dat getuigt van selectiviteit’, zei Vos. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat was hiervoor gekozen, omdat Kieft vaak is genoemd en een bekend figuur is als directeur. ‘De zweem van verdachtmaking blijft anders zolang hangen’, aldus de woordvoerder. Pans is ervan overtuigd dat de integriteit op zijn departement goed is. ‘Ik heb veel last van het feit dat er een omgekeerde bewijslast ontstaat. Ik moet bewijzen dat onze mensen wel betrouwbaar zijn. Ik ga uit van een integere organisatie’, zei hij. Schending van de integriteit blijft volgens de topambtenaar dan ook bij incidenten. Die worden bij de districten op een lijst gezet en ingediend bij het hoofdkantoor in Den Haag. De enquêtecommissie beschikt echter over gegevens waaruit blijkt dat in de helft van de organisatie integriteit nauwelijks aandacht krijgt. Pans bleef desondanks bij de stelling dat de lijst met incidenten volledig is. Sinds het balletje bouwfraude rolt, schakelt hij onmiddellijk Justitie in, als zich iets voordoet. Daarvoor was een eigen onderzoek gebruikelijk.

Tipgeld

Pans heeft overigens in 1999 na een bezoek van Kamerlid Van Gijzel gebeld met collega Borghouts van Justitie. De parlementariër kwam toen met minister Netelenbos praten over de Bos-boekhouding. Hij belde omdat het hem zeer interessante materie leek. Omdat hij geen budget heeft voor tipgeld, waarom werd gevraagd, vroeg hij Borghouts te bellen met Van Gijzel. De enquêtecommissie staat wel open voor aanvullende informatie. Het doel van het onderzoek is immers waarheidsvinding. ‘Wij zullen de informatie zorgvuldig afwegen en opnemen in het eindrapport’, beloofde Vos. De woordvoerder van het ministerie vindt dat de zweem dan te lang blijft hangen.

Reageer op dit artikel