nieuws

Weer vertraging aanleg geluidsscherm

bouwbreed Premium

hengelo – De aanleg van een 800 meter lang geluidsscherm langs de A35 bij Hengelo is opnieuw fors vertraagd. Reden is een procedurefout. De Almelose rechtbank bepaalde afgelopen week dat geen aanspraak op een ontheffingsprocedure kan worden gemaakt. Dat levert de opdrachtgever, Waterschap Regge en Dinkel, een flinke extra kostenpost op.

Woordvoerder W. Joosten van het waterschap schat dat de procedurefout tenminste 150.000 euro gaat kosten. Het waterschap overweegt de schade te verhalen op de gemeente Hengelo. Sinds vorig najaar liggen de werkzaamheden stil. Dat gebeurde nadat aanwonenden ontdekten dat de aanleg van de zeven meter hoge geluidswal deels in strijd was met het bestemmingsplan. ‘In de bestemmingsplankaart ligt een gedeelte waarbinnen het niet is toegestaan hoger dan drie meter te gaan. Dat heeft Hengelo over het hoofd gezien’, zegt Joosten. De bezwaarmakers, die aan de overkant van de beoogde aarden wal wonen, willen dat ook aan hun kant een geluidsscherm komt. Een aantal vreest zelfs dat de geluidsoverlast anders toeneemt, omdat het verkeerslawaai via de aarden wal terugkaatst. De rechtbank in Almelo heeft bepaald dat het waterschap de in allerijl gestarte artikel 19-procedure moet volgen. Dit betekent dat de werkzaamheden op z’n vroegst eind dit jaar worden hervat. Overigens gaan alle partijen er van uit dat de vergunning er komt.

Uitvoerder

Uitvoerder van het project is Timmerhuis Weg- en Waterbouw uit Vriezenveen. Het waterschap verwacht van het bedrijf een claim van zo’n 100.000 euro in verband met het niet doorgaan van geplande werkzaamheden. Daarnaast loopt het schap zo’n 50.000 euro subsidiegelden mis. ‘We krijgen alleen subsidie over het gedeelte dat klaar is. Veertig procent is niet af, dus krijgen we daar geen bijdrage voor’, zegt Joosten.

Reageer op dit artikel