nieuws

Water Europese rivieren kan nog veel hoger komen

bouwbreed

den haag – Met man en macht wordt in het Zuid-Duitse Regensburg gewerkt om te verhinderen dat het water van de Donau het stadsdeel Stadtamhof binnendringt.

Op de voorgrond toont de foto de reclamezuil waarop aandacht wordt gevraagd voor het project om de Donau binnen de oevers te houden. De top van de zuil geeft de hoogte aan die het water volgens de plannenmakers eens in de honderd jaar kan bereiken. Het project moet overigens nog beginnen en komt dus zeker voor het hoogwater van dit jaar te laat. Het peil van de Donau is al opgestuwd tot meer dan 5 meter boven normaal. Stroomafwaarts, op de grens van Slowakije en Oostenrijk, is in Bratislava de noodtoestand afgekondigd. Delen van de stad worden nu al bedreigd en verwacht wordt nog een stijging van het peil tot 8 meter meer dan normaal in augustus. In het historische centrum van de Tsjechische hoofdstad Praag lijkt het grootste gevaar geweken. De autoriteiten verwachten dat het hoogste peil in de Moldau inmiddels is gepasseerd. Met man en macht probeert de brandweer nog steeds de 14e-eeuwse Karelsbrug voor beschadiging te behoeden. In het grootste deel van de stad zijn uit voorzorg gas en elektriciteit afgesloten. Meer dan 50.000 mensen zijn uit de stad geëvacueerd. Inmiddels blijft het waterpeil van de Elbe, waarin de Moldau uitmondt, ook stijgen. In Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen heeft het water al grote schade aangericht. Voor enkele volgelopen gebouwen bestaat instortingsgevaar. Het hoge water van de Elbe heeft inmiddels de havenstad Hamburg in Noord-Duitsland bereikt. Daar ontspoorde een trein door een modderstroom. In de deelstaat Saksen-Anhalt in het oosten van Duitsland is de rivier de Mulde buiten de oevers getreden. In Dessau, waar de Mulde in de Elbe stroomt, zijn honderden vrijwilligers bezig met het leggen van zandzakken om te voorkomen dat de stad overstroomt. Het noodweer in Midden-Europa heeft tot nu toe 22 levens geëist. Ook in Rusland heeft het noodweer en de daaropvolgende wateroverlast levens geëist. Autoriteiten in de getroffen gebieden rond de Zwarte Zee gaan uit van enkele honderden slachtoffers. De belangrijkste fabrikant en verhuurder van grote pompen en noodgemalen Van Heck uit het Friese Noordwolde wordt inmiddels uit alle delen van Midden-Europa gebeld met de vraag om reusachtige pompen, die moeten helpen de ondergelopen gebieden van het overtollige water te ontdoen.

Reageer op dit artikel