nieuws

Twijfel over aanleg nieuwe metrolijn in Amsterdam

bouwbreed

AMSTERDAM – De aanleg van de Noord-Zuidlijn hangt aan een zijden draad. De PvdA-gemeenteraadsfractie twijfelt sterk aan de financiële haalbaarheid van de nieuwe metrolijn van Amsterdam-Noord naar Zuid-WTC. Mogelijk stemt zij dit najaar tegen het definitieve besluit tot aanleg.

Aanvankelijk was er betrekkelijk weinig verzet tegen de nieuwe metrolijn. Het nieuwe regeerakkoord heeft de sociaal-democraten sterk aan het twijfelen gebracht. De stad gaat er financieel op achteruit. De raadsfractie betwijfelt of de stad zich dan nog wel zo’n peperdure metrolijn kan permitteren. Bovendien heeft de stad de komende jaren andere dure ambities, als de verbouwing van het Stedelijk Museum en de bouw van een nieuwe Openbare Bibliotheek. Vier fractieleden bestuderen de komende maand de metroplannen. Een definitieve keuze is nog niet gemaakt. De gemeenteraad moet in oktober instemmen met een extra financiële bijdrage van 132 miljoen euro. In juni gaf het college het groene licht voor de metrolijn. De Noord-Zuidlijn kost in totaal 1,4 miljard euro. De stad betaalt daarvan een kwart. Wethouder Dales verklaarde toen zelf op het punt te hebben gestaan de zaak af te blazen.

Reageer op dit artikel