nieuws

Strijkportaal speelt hijsers hamerstuk HSL-brug parten

bouwbreed

maassluis – De drijvende bok die het eerste hamerstuk voor de HSL-brug over het Hollands Diep zou plaatsen, is onklaar geraakt door problemen bij een hulphijsframe. Dat heeft een woordvoerder van Smit Heavy Lift laten weten.

De woordvoerder heeft gezien wat er met het hulpframe van de Taklift I is misgegaan, maar wil over de precieze toedracht niks kwijt. Wel geeft hij aan dat het iets is dat bij de jarenlange praktijk met het werken met drijvende bokken nog niet is voorgekomen. Smit Heavy Lift neemt maatregelen om te zorgen dat wat is gebeurd, niet meer kan optreden. De Taklift I is voorafgaand aan het hijsen van het hamerstuk op het werk aangevoerd met gestreken A-frame, dat is de constructie waar de takels en de hijsdraden aan vast zitten. Om te kunnen hijsen, moet het A-frame overeind worden gezet. Dat gebeurt met behulp van een hulpframe. Dinsdag was de top van het A-frame al 7 meter vrij van de ponton toen er iets fout ging bij het strijkportaal. Direct zijn andere bokken aangevoerd om het A-frame te strijken. De Taklift I is voor reparatie afgevoerd naar de werf van Hollandia in Krimpen aan de IJssel waar ook een aantal hamerstukken worden gemaakt. Een andere bok die het hamerstuk zou kunnen hijsen was niet beschikbaar. Volgens de woordvoerder gaat reparatie veertien dagen duren.

Alternatieven

Inmiddels is Smit Heavy Lift bezig met doorrekenen van alternatieven met drijvende bokken die binnenkort beschikbaar gemaakt kunnen worden. Mogelijkerwijs zou volgende week dinsdag of woensdag alsnog het eerste hamerstuk gehesen en geplaatst kunnen worden. Bij elkaar zullen elf driehoekvormige hamerstukken op de pijlers in het Hollands Diep worden geplaatst.

Reageer op dit artikel