nieuws

‘Smart Spring’ compenseert vibraties met veer

bouwbreed

den haag – De ‘Smart Spring’ van BAE Systems compenseert met behulp van een belaste veer en een elektromagneet trillende machinerie. Deze actieve voorziening voorkomt dat vibraties worden overgedragen op de draagconstructie.

Passieve voorzieningen kunnen resonanties in de fundering opwekken en daar de oorzaak zijn van extra problemen. Andere bedrijven dan BAE Systems bieden eveneens actieve systemen aan om trillingen te absorberen. In de visie van de Britse onderneming lijden die onder technische beperkingen en vergen desondanks een aanmerkelijke investering. Het systeem van BAE Systems combineert passieve vering met actieve. De veer draagt de last en de elektromagneet wekt een tegengestelde kracht op. Sensoren meten de uitgeoefende kracht en de versnelling van de last. De tegengestelde kracht die aan de hand van de metingen wordt opgewekt, heft alle vibratie op. Het systeem hoeft dus niet op een bepaalde mate van trilling te worden afgesteld. De elektronica compenseert direct elke verandering. En omdat de installatie alleen tegenkrachten genereert, verbruikt die minder energie dan andere actieve veringen. De voorziening isoleert in theorie elke vibratie en compenseert in de praktijk trillingen van 1 tot om en nabij 1000 hertz. Het Britse bedrijf noemt de ontwikkeling volledig nieuw omdat het systeem zonder eigen fundering of draagconstructie toekan. Beide onderdelen kunnen daarentegen ‘zweven’. De veer draagt de belasting op de conventionele manier wanneer de magneet zonder spanning komt te zitten. De ‘Smart Spring’ is uit vrij verkrijgbare en gunstig geprijsde handelsproducten op te bouwen waardoor de kostprijs van het eindproduct relatief laag is. Het ontwerp is zodanig gekozen dat het systeem bestaande trillingdempers kan vervangen. Trillingen veroorzaken geen materiaalmoeheid meer in de onderliggende constructie.

Reageer op dit artikel