nieuws

Schuifsysteem voor huis en tuin

bouwbreed Premium

Een simpel schuifsysteem maakt in huis en tuin constructies mogelijk die niet realiseerbaar zijn met bijvoorbeeld losgestapelde patioblokken. En net als bij lego-achtig kinderspeelgoed is alles weer makkelijk te demonteren en her te gebruiken. octrooi

nummer: 1019542 houders: N. Hamming, K. Hoff, Emmeloord uitvinders: N. Hamming en K. Hoff

Betonelementen waarmee in de tuin bijvoorbeeld een afscheiding valt te bouwen bestaan al langer. Soms zijn het simpele imitaties van een kort rijtje houten paaltjes, bedoeld als rotvrije border- of vijverrand. Andere elementen zijn zodanig vormgegeven dat ze als paarsbruin gekleurd stapelmuurtje tevens dienst kunnen doen als serie plantenbakken. En iedereen kent natuurlijk de aloude grijze patioblokken die vroeger erg populair waren als afscheidingen en zelfs als constructie-onderdeel van zelfbouwboekenkasten.

Koppelbaar

Hamming en Hoff ontwierpen een systeem van koppelbare betonelementen voor constructies in de tuin of in de woning zelf, die verder gaan dan het naast of op elkaar zetten van losse stukken beton. De holle elementen hebben grofweg dezelfde vorm als het schuifdekseltje van een doosje lucifers en ze zijn ook op ongeveer dezelfde manier intern te koppelen. Het bakje met lucifers is daarbij vervangen door een betonnen element met een gegalvaniseerde metalen verbindingslijst, die ook dwarse koppelingen mogelijk maakt. Een andere mogelijkheid is het koppelen met U-vormige betonnen afdeklijsten die de holle elementen kunnen omsluiten. Bij toepassing zijn in beide gevallen verder geen kit, cement of lijm nodig, en ook demontage van de constructies is daardoor simpel. Het is nog maar de vraag of het systeem ook in de handel komt. Hamming werkte er vorig jaar aan tijdens zijn sabattical, ‘toen ik tijd had voor het doen van allerlei leuke dingen’, maar wordt nu weer geheel in beslag genomen door zijn interieur- en standbouwbedrijf. De hoop is daarom gevestigd op tuinarchitecte en medeuitvinder Hoff. Zij wil in principe wel doorgaan met de verdere ontwikkeling van het constructiesysteem, maar is op zoek naar geïnteresseerde betonproducenten.

Reageer op dit artikel