nieuws

Raab Karcher wil niet louter postbode zijn

bouwbreed Premium

vught – Bouwstoffenhandelaar Raab Karcher voert een inhaalslag om verloren terrein terug te winnen. Gesteund door de machtige Franse moeder Saint-Gobain wordt marktaandeel bij de industrie weggeknabbeld. Nieuwe kenniscentra voor aannemers, projectontwikkelaars en architecten moeten ieder die bouwt duidelijk maken dat Raab Karcher een scharnier is met meer toegevoegde waarde dan de simpele materialensleper.

‘Welke kant gaat de bouw op? Wat kan de handel voor de sector betekenen? Als Raab Karcher slechts postbode wil zijn, kunnen we beter ophouden’. Bestuursvoorzitter Henk Eijsink zet vanuit huize de Muyserick in Vught de lijnen uit. Niet langer is Raab Karcher Nederland het speeltje van de onzekere Duitse multinationals Veba en Stinnes. Alle aandelen kwamen twee jaar geleden – door de overname van Raab Karcher Baustoffe in Frankfurt – in handen van de bouwstoffenreus uit Parijs. Saint-Gobain is met zijn 170.000 medewerkers in 47 landen goed voor een omzet van dertig miljard euro. Raab Karcher Nederland draagt met 1400 medewerkers aan het bedrag een half miljard bij. ‘Voor de Fransen zijn we een kernactiviteit. Wat een verschil. Ik weet uit ervaring maar al te goed wat het betekent tot de categorie overige activiteiten te behoren. Alle investeringen gaan aan je voorbij. En zijn de resultaten eventjes slecht? Dan ben je aan de beurt’.

Oppepper

Eijsink werd 4,5 jaar geleden door Veba naar Raab Karcher gehaald om het bedrijf een flinke oppepper te geven. De geboren Tukker schrok van het suffe kantoor in Dordrecht en zocht onmiddellijk een nieuw onderkomen. Vanwege de plannen de gehele Benelux te bestrijken, viel het oog op Den Bosch en omgeving. ‘Ik rij op de snelweg en zie een bord met het opschrift Te Huur. In de Muyserick was een tapijthandel gevestigd. Het gebouw heeft allure en is niet te groot. Precies wat ik zocht en een stuk goedkoper dan het foeilelijke pand in Dordrecht. Mijn raad van commissarissen was snel overtuigd’. Het oude meubilair verhuisde mee. Na de overname werd de gedachte heel de Benelux te bewerken al snel verlaten. Eerst maar eens aan de slag in Nederland. En wel op basis van degelijke marktverkenningen en onderzoek onder aannemers, architecten en woonconsumenten. Jaarlijks besteedt het bedrijf 225.000 euro aan het speurwerk. De resultaten van het onderzoek maakten Eijsink niet vrolijk. ‘In de grond-, weg-, en waterbouw is de rol van de tussenhandel overgenomen door de industrie. De mogelijkheden de directe leveranties terug te dringen zijn gering. De toegevoegde waarde van de handel is gereduceerd tot nul’. Ook in de sector utiliteit hebben de handelaren zich de kaas van het brood laten eten. Aan de ruwbouw komt door de rechtstreekse levering van grote elementen geen tussenschakel meer te pas. Bij de afbouw echter zijn de kansen nog volop aanwezig.

Toegevoegde waarde

Als veruit beste werkveld komt de woningbouw uit de bus. ‘Mits de handel kan zorgen voor extra toegevoegde waarde. In veel gevallen was onze bijdrage nauwelijks groter dan het sturen van de factuur’. Op grond van de verkenningen besloot Raab Karcher zich voortaan te concentreren op zowel woningen als utiliteitsbouw. Zwaar telt mee de overtuiging dat de tijd van de grote Vinex-locaties – gemakkelijk te beleveren door de industrie – ten einde loopt. ‘Door het gebrek aan grond zal kleinschaliger gebouwd worden. Denk aan tien, 25 of 100 woningen tegelijk. Dus geen ‘Almeres’ meer. Het is eveneens te voorzien dat het aantal werknemers door een gebrek aan arbeidskrachten verder afneemt. De aannemers staan voor de opgave met minder handjes het werk klaar te krijgen’.

Specialist

Het veranderende bouwklimaat schept volgens Eijsink uitstekende mogelijkheden de dienstverlening weer uit te breiden. Laat de industrie maar dakpannen en stenen maken, Raab Karcher wil de specialist zijn in daken en gevels. De rechtstreekse lijn van de producent naar de bouw mag dan wellicht de kortste lijken. Wie echter uit is op een snel overzicht van een groot assortiment, kan zich bij de goed geoutilleerde handelaar veel tijd besparen. Om zijn aanwezigheid in de markt te versterken, legt Raab Karcher een fijnmazig net van vestigingen over het land. Op basis van onderzoek onder 1920 aannemers viel het besluit het aantal locaties te verhogen van nu nog 52 tot 70. Doelstelling is overal binnen een straal van twintig kilometer een aanspreekpunt te hebben. De locaties ressorteren onder zes regionale kantoren in Groningen, Vriezenveen, Nijmegen, Tilburg, Roosendaal en Waddinxveen. Als lichtend voorbeeld van de nieuwe aanpak fungeert de werkwijze van Raab Karcher Eshuis in Vriezenveen. De Twentse vestiging beschikt over een afdeling bouwdelen die aannemers terzijde staat bij het tekenen, laten produceren en eventueel zelfs plaatsen van elementen. Eijsink: ‘Op de middellange termijn streven we ernaar om – behalve gevels en daken – ook funderingen en betonvloeren te leveren. De aannemer is de regisseur. We zijn dan in staat alles te leveren wat voor het huis nodig is’.

Showroom

Om de architecten tegemoet te komen is in Vriezenveen – als eerste van de regiokantoren – een speciale showroom ingericht voor het tonen van 3000 verschillende soorten stenen, tegels en andere bouwmaterialen. Vanuit Utrecht zijn toonzalen van de formule Inspiration in opmars om het inzicht van bouwers, ontwikkelaars en consumenten te verbreden naar wooncomfort. Raab Karcher wil terug in het centrum van de bouwstoffenhandel. Volgens Eijsink vergroot zijn bedrijf dit jaar zijn marktaandeel met vijf tot acht procent. Naast daken en gevels op termijn alles leverbaar voor een huis

Reageer op dit artikel