nieuws

Plaatsen eerste hamerstuk brug HSL uitgesteld

bouwbreed

gorinchem – Het plaatsen van het eerste hamerstuk voor de spoorbrug die de hogesnelheidslijn over het Hollandsch Diep voert, is uitgesteld. De drijvende bok die het 450 ton wegende deel zou hijsen, is onklaar geraakt.

De spoorbrug wordt ruim twee kilometer lang en komt te rusten op elf pijlers. Op de pijlers komen constructies (hamerstukken) waartussen tien veldliggers worden geplaatst. Deze bestaan uit stalen constructie met daarop al een betonnen dek. De hamerstukken zijn driehoekig. Ze hebben nog geen betondek, dat wordt na plaatsing in het werk aangebracht. Mercon Steel Structures en HBG Civiel Staalbouw maken en monteren de brug in opdracht van De Bouwkombinatie HSL Drechtse Steden. Het feitelijke plaatsen van de onderdelen is uitbesteed aan Smit Heavy Lift, onderdeel van Smit Internationale. Een woordvoerder van Mercon Steel Structures laat weten dat dinsdag het eerste hamerstuk zou worden geplaatst. Het A-frame van de drijvende bok is echter beschadigd geraakt en moet worden gerepareerd. De planning is hierdoor danig in de war gebracht. Wellicht is het mogelijk de last van 450 ton met twee kleinere bokken te hijsen. Dat moet echter eerst worden doorgerekend.

Reageer op dit artikel