nieuws

Machine vangt goedkoop damp op van oplosmiddel

bouwbreed Premium

bath – Veilig en goedkoop en met een fractie van de oorspronkelijke benodigdheden herwinnen en hergebruiken onderzoekers van de chemische faculteit van de universiteit van het Britse Bath verdampte oplosmiddelen.

Het proces ontstond in samenwerking met het bedrijf Mast Carbon uit Guildford en ontving van twee instanties subsidie. Het resultaat is een machine die ook op kleine locaties loont. De traditionele methoden waren daarvoor te duur en vergden te veel voorzieningen. MastCarbon rekent met een markt van ruim 600 miljoen euro. Het proces gaat uit van monolitisch actieve koolstof dat in bestaande ventilatiekanalen verdampt oplosmiddel uit de lucht filtert en vasthoudt. Wanneer het filtermateriaal onder stroom wordt gezet, verhit de koolstof en komt het oplosmiddel weer vrij. Het oplosmiddel wordt opgevangen en geschikt gemaakt voor hergebruik. Dit elektrische proces neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Tot nog toe gebruiken bedrijven aparte installaties met omvangrijke hoeveelheden absorberend granulaat om oplosmiddelen op te vangen. Bewerking van de opgenomen stoffen vergt aanmerkelijke hoeveelheden stoom. Uit de bewerking komen ook oplossingen vrij die niet (meteen) opnieuw te gebruiken zijn. Stomen kost 6 tot 10 uur. De methode filtert met 500 kilo monolitisch actieve koolstof om per uur 10.000 kubieke meter lucht met duizend deeltjes oplosmiddel per miljoen deeltjes lucht. De hoeveelheid granulaat voor het stoomproces beloopt al snel enkele tonnen. Het koolstoffilter veroorzaakt geen drukval zodat de lucht niet opnieuw hoeft te worden gecomprimeerd. Daarmee ontstaat een forse kostenbesparing.

Reageer op dit artikel