nieuws

Lange procedures voor Londense kantoortorens

bouwbreed

londen – Het plan voor de Herontoren (183 meter hoog, 42 verdiepingen) in Londen is na anderhalf jaar onderzoek goedgekeurd. Tegelijkertijd begint diezelfde procedure voor een nog veel hogere toren van 366 meter hoog met 66 verdiepingen. Het gebouw wordt ‘De Scherf’ genoemd, vanwege het als een pijl omhoog schietende silhouet. Dat wordt het hoogste gebouw van de hoofdstad.

De Herontoren komt aan Bishopsgate en wordt vrijwel even hoog als het augurkachtige gebouw voor Swiss Re, dat in aanbouw is. De Londense City gaat met deze wolkenkrabbers de concurrentie aan met de kantorenwijk Docklands. De laatste jaren zijn veel bedrijven naar nieuwe torenhoge panden verhuisd, wat de positie van het centrum van Londen als financieel hart van Europa kan ondermijnen. Burgemeester Livingstone benadrukt daarom steeds dat de City zelf ook wolkenkrabbers moet blijven bouwen. Organisaties als English Heritage, de Britse Monumentenzorg, zijn tegen deze projecten omdat ze het uitzicht op monumenten bederven.

Piano

Dat bezwaar geldt minder voor ‘The Shard’, omdat dat aan de overkant van de Theems op de zuidoever moet komen. Dit gebouw is ontwikkeld door Irvine Sellar en ontworpen door Renzo Piano. The Shard, dat zeker 940 miljoen euro kost, moet bovenop London Bridge Station komen, waar zowel metro- als spoorlijnen samenkomen. De gemeenteraad van Southwark heeft al in maart toestemming gegeven. Daags na het positieve besluit over de Heron Toren besloot minister Prescott voor het scherfachtige gebouw eenzelfde procedure te starten, waarmee het project maanden en mogelijk twee jaar vertraging oploopt.

Reageer op dit artikel