nieuws

Kunstmatig eiland in zee isoleert gifgasgranaten

bouwbreed

brussel – Wetenschappers van de Rijksuniversiteit in Gent adviseren de Belgische regering voor de kust bij de badplaats Blankenberge een kunstmatig eiland aan te leggen. Op die plek hebben de geallieerden in 1918 35.000 ton gifgasgranaten in zee gedumpt.

Een deel van de granaten bevat het dodelijke mosterdgas en is sterk door roest aangetast. Onmiddellijk gevaar is er niet, maar op middellange termijn is dat wel het geval, aldus de wetenschappers. Een kunstmatig eiland van vier vierkante kilometer bedekt de oorlogsmunitie. Alle gevaar is dan geweken, volgens de wetenschappers. Nederland heeft België de afgelopen jaren al verschillende keren op het gevaar van deze tijdbom gewezen. Zo zou ook de bevolking van Zeeuws-Vlaanderen ernstig gevaar lopen als de granaten tot ontploffing komen. Ook de Europese Commissie kaartte de kwestie al bij België aan, maar ze kan niets doen. De Seveso-richtlijn over gevaarlijke stoffen heeft namelijk geen betrekking op oorlogsmunitie. De wetenschappers menen dat het eiland dienst kan doen als reservaat voor zeevogels en zeehonden.

Reageer op dit artikel