nieuws

Hanson geeft Wienerberger oppepper

bouwbreed

wenen – Het Oostenrijkse bouwstoffenconcern Wienerberger heeft zijn omzet in de eerste helft van het jaar met 7 procent opgevoerd tot 799 miljoen euro. De winst na belastingen herstelde zich en komt op 44,6 miljoen euro. In Nederland rekent de baksteenfabrikant op verdere verslechtering van de marktomstandigheden.

De groei bij draagt vooral het etiket van Hanson. In april werden 23 fabrieken op het Europese vasteland overgenomen van het Britse bouwstoffenconcern. ‘De aankoop van de fabrieken in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen is een beslissende stap ter versterking van onze positie op de markt van gevelbaksteen’, zegt bestuursvoorzitter W. Reithofer. ‘Onze groei is vooral mogelijk geworden door de duidelijk betere resultaten in Duitsland en de snel en succesvol afgesloten integratie van de baksteenactiviteiten van Hanson. Een rol spelen eveneens onze uitstekende prestaties in Oost-Europa.’ Van de 23 overgenomen Hansonbedrijven zijn er inmiddels drie gesloten. De komende maanden is te rekenen op meerdere kleinere ingrepen om de bedrijfsvoering te verbeteren. De verworven synergie zal volgens de Oostenrijkers een kostenbesparing van jaarlijks 13 miljoen euro teweeg brengen. In de regio West-Europa (inclusief de Benelux) steeg de omzet met 16 procent tot 255 miljoen euro. De afzet van binnenstenen nam met 12 procent toe tot 1,1 miljard stuks normaal formaat. Van de gevelstenen gingen er – met een aantal van 518 miljoen stuks – 7 procent meer van de hand dan in de eerste helft van 2001. Terwijl in Duitsland de marktomstandigheden verder verslechterden, slaagde het concern er toch in de afzet te vergroten. Oorzaken zijn de overname van Megalith en een prijsverhoging in maart. In Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk werden omzetstijgingen gerealiseerd. Wienerberger verwacht geen herstel van de Duitse markt voor 2004. Prognose is dat de woningbouw met 15 procent verder inzakt. Voorbereidingen zijn getroffen om extra capaciteit uit de markt te nemen. ‘Op de middellange termijn zal echter ook Europa’s grootste bouwmarkt zich herstellen en weer een positieve bijdrage leveren aan de resultaten’, verzuchten de Oostenrijkers. ‘Na de herstructurering in 2001 luidt het motto voor 2000 Building the Future’, aldus Reithofer. ‘In de toekomst zullen we ons nog sterker concentreren op de kernactiviteit baksteen en de het systeem aanvullende bouwstoffen.’ Voor de verdere ontwikkeling van Wienerberger ziet de bestuursvoorzitter vooral groeikansen in Oost-Europa en de Verenigde Staten. ‘Om ook in de toekomst winstgevend verder te groeien, zal Wienerberger als wereldwijd leidende baksteenproducent actief aan de consolidering van de industrie meewerken en waar mogelijk synergetische expansiemogelijkheden benutten.’

Reageer op dit artikel