nieuws

Groen licht uit koepel voor Van Abbemuseum tegenslag

bouwbreed

EINDHOVEN – Aan de reeks tegenvallers bij de restauratie en nieuwbouw van het Eindhovens Van Abbemuseum lijkt geen eind te komen. Ditmaal zijn er problemen met twee nieuwe glaskappen op het dak. Die zorgen namelijk voor een groene lichtinval in de expositieruimten.

Terwijl de Eindhovense gemeente nog bezig is met een onderzoek naar de schade aan de gevels, ontstaan door een verkeerde reinigingstechniek, dient het nieuwe probleem zich aan. Op het bestaande museum zijn onlangs drie nieuwe glazen kappen aangebracht. Eén op de bibliotheekzaal, één op de middenzaal en één op de centrale hal. Volgens de gemeente voldeden de kappen aan de opgegeven normen en kleurindex. Desondanks is er nu op de wanden een groen licht te bespeuren. Het exposeren van kunst is hierdoor onmogelijk geworden.

Kleureffect

Volgens deskundigen is de oorzaak te vinden in de dikte van het nieuwe glas. Die vormt in combinatie met het plafondglas en de luchtinstallatie eronder voor het hinderlijke kleureffect. Besloten is het glas in de kappen van de middenzaal en de hal te vervangen door kunststofpanelen. De beglazing van de bibliotheekruimte blijft intact, omdat hierin niet wordt geëxposeerd. Het plafondglas wordt over de hele linie opnieuw bestraald en voorzien van een coating, waardoor het een diffuse uitstraling krijgt. De totale kosten van deze nieuwe tegenvaller worden geraamd op 74.000 euro.

Reageer op dit artikel