nieuws

Geveke stoot onderdelen af na winstval

bouwbreed

naarden – Technisch handelshuis Geveke gaat nog dit jaar een aantal slecht renderende bedrijfsonderdelen afstoten. Dat heeft de onderneming uit Naarden vrijdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers aangekondigd. Geveke gaat ook ‘een stringent kostenbeheersbeleid’ invoeren.

De maatregelen worden genomen om de drastische winstval in de eerste zes maanden van dit jaar op te vangen. De nettowinst voor afschrijving van de goodwill kwam uit op 0,7 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar werd nog een winst van 14,6 miljoen euro geboekt. Ook de omzet daalde, met 9,9 procent naar 467,4 miljoen euro. De nieuwe Geveke-topman M. Beckers wijt ‘het matige eerste halfjaar’ aan de teruglopende economie. Daardoor zijn vrijwel alle bedrijfsonderdelen onder druk komen te staan. De handelsonderneming moest bovendien een aantal aankopen uit het verleden wegens slechte prestaties voor 26 miljoen euro afwaarderen. Daarnaast ziet Geveke zich bij de huidige beurskoersen genoodzaakt 4,5 miljoen euro bij te storten in het eigen pensioenfonds. Om de winst in de tweede helft van dit jaar op te krikken, moeten de kosten omlaag. Beckers wil dat onder meer bereiken door efficiënter in te kopen en gebouwen beter te benutten. Bovendien zullen slecht renderende bedrijfsonderdelen worden verkocht. De bestuursvoorzitter verwacht nog dit jaar ‘een aantal desinvesteringen’ te doen. Om welke onderdelen het precies gaat, wilde Beckers nog niet aangeven. Aanscherping van de vernieuwde strategie moet verder zorgen voor een winstherstel in de tweede helft van dit jaar. Centraal in die strategie staat de ondersteuning van de Europese groeiwensen van de Amerikaanse machine- en motorenbouwer Caterpillar, uitbreiding van de verhuur- en serviceactiviteiten. ‘Over geheel 2002 verwachten wij een substantieel positief netto resultaat’, laat Beckers weten. De topman vertrouwt daarbij op de genomen maatregelen, maar ook op de historische cijfers. Die laten zien dat het tweede halfjaar bij Geveke altijd beter is dan het eerste. Niettemin zal de winst ‘fors lager’ uitvallen dan in 2001. Volgens de schaal van Mock komt dat neer op een daling van 45 procent.

Negatief

Beleggers reageerden gisteren vooral negatief met als gevolg een koersdaling van het aandeel Geveke met ruim 16 procent. Uit angst dat die daling ook is veroorzaakt door de de huidige enquête naar de bouwfraude, verklaarde Geveke vrijdagmiddag nadrukkelijk dat het bedrijf Geveke Bouw geen onderdeel is van het Naardense concern. Geveke Bouw, een volle dochter van bouwbedrijf Koop, werd tijdens de openbare verhoren in verband gebracht met fraude bij de aanbesteding van jeugdinrichting De Doggershoek in Den Helder. ‘Geveke is niet actief in de uitvoerende bouw,, maar is een dienstverlenende, technische service- en handelsorganisatie’, aldus Beckers.

Reageer op dit artikel