nieuws

Geldkraan open voor herstel infrastructuur rond Elbe

bouwbreed

berlijn – De Duitse regering heeft 950 miljoen euro beschikbaar gesteld om snel te kunnen starten met het herstel van beschadigde infrastructuur in het stroomgebied van de Elbe.

In het wederopbouwfonds is 650 miljoen uitgetrokken voor het spoor. Het herstel van de nationale wegverbindingen kan voorlopig putten uit een potje van 200 miljoen. Voor het repareren van de waterwegen is 100 miljoen euro vrijgemaakt. Zestig miljoen euro vloeit naar de zwaar getroffen tramwegmaatschappij van de Saksische hoofdstad Dresden. Bouwminister K. Bodewig zegt binnen zijn begroting een miljard euro te zullen vinden voor de herstelwerkzaamheden. Andere projecten zullen daardoor geduld moeten hebben. Deutsche Bahn raamt de schade aan het spoorwegennet om minstens een miljard euro. Dit jaar zal 300 miljoen euro besteed worden aan herstelwerkzaamheden. Nog steeds zijn negen verbindingen buiten gebruik. Ruim tweehonderd stations en halteplaatsen zijn beschadigd. Bestuursvoorzitter H. Mehdorn schat dat vierhonderd kilometer spoor in Saksen en Saksen-Anhalt door het water getroffen zijn. Zwaar beschadigd zijn 130 kilometer spoordijk en 94 bruggen. Het aantal vernielde wissels bedraagt 240. Ook zijn zestien locomotieven ten prooi gevallen aan het water, waaronder vier stuks van de hogesnelheidstrein ICE. Automobilistenvereniging Adac, een zusterorganisatie van de ANWB, schat de schade aan wegen en bruggen op 1,2 miljard euro. Het volledig herstel zal zich uitstrekken tot zeker 2006. De totale schade in alleen al Saksen en Saksen-Anhalt wordt door de deelstaatregeringen in Dresden en Maagdenburg geschat op 21 miljard euro.

Reageer op dit artikel