nieuws

Gedeputeerde: Genoeg aanknopingspunten om door te gaan

bouwbreed Premium

arnhem – Gelderse gedeputeerde Aalderink, tevens voorzitter van het bestuursplatform MTC, ziet ondanks de teleurstellende uitspraak van Raad van State voldoende aanknopingspunten om de draad weer op te pakken. ‘Er is geen reden om het boek te sluiten’, aldus Aalderink. ‘De bestemming en de plaats van het MTC staan niet ter discussie.’

Aalderink concludeert uit de uitspraak dat in het structuurplan niet genoeg invulling is gegeven aan aspecten als geluid, veiligheid en natuur. De rechtszekerheid van de burger is op dit streekplanniveau onvoldoende gegarandeerd’, erkent hij. Dat genoemde aspecten volgens de Raad van State al op bestemmingsplanniveau uitgewerkt hadden moeten worden, kwam volgens hem voor het bestuursplatform als een complete verrassing. Wethouder Brouwer van de gemeente Overbetuwe, die de lokatie van het MTC binnen zijn grenzen heeft, toonde zich ‘zeer verheugd’ over de uitspraak. Overbetuwe had, evenals de Gelderse Milieufederatie, het beroep bij de Raad van State aangetekend. De Gelderse Milieufederatie heeft in een reactie op de uitspraak de andere overheden opgeroepen hun steun aan het MTC in te trekken. Nijmegen, sinds dit voorjaar bestuurd door een links college, toonde zich eerder al geen voorstander van de plannen. Wethouder Hirdes noemt de beslissing van de Raad van State ‘een steun in de rug’ voor het gemeentebestuur.

Reparabel

Over de omvang van de vertraging voor het planproces durft Aalderink nog geen voorspelling te doen. Binnen drie weken hoopt het bestuursplatform de gevolgen van de uitspraak voor de toekomst van het MTC op een rijtje te hebben. Dan zal ook duidelijk zijn wat het effect is op de in gang gezette nut- en noodzaakdiscussie. Het bestuursplatform wil in de tussentijd dat juristen de uitspraak nader bestuderen. Directeur De Jong van het Ontwikkelingsbedrijf MTC reageert ‘uitermate teleurgesteld’. Desondanks acht hij alle punten die door de Raad van State worden genoemd, reparabel. De Jong: ‘De ontwikkeling van het MTC is inmiddels zo ver gevorderd, dat we op de meeste vragen wel antwoord kunnen geven.’

Vertraging

De tien grote bouwondernemingen en beleggers, verenigd in de Valburg Ontwikkeling Combinatie (VOC) vinden het ‘beroerd’ dat het project nu grote vertraging oploopt. Maar VOC-directeur Noppen ziet een lichtpuntje. De afgelopen jaren zijn over de onderwerpen waar de Raad van State over valt verschillende rapporten verschenen. Die komen goed van pas nu de provincie een nieuw besluit moet nemen. Volgens Noppen kost de vertraging de VOC enkele miljoenen euro’s, ‘maar ziet niemand reden om eruit te stappen en de overheid heeft de plicht met het MTC door te gaan’.

Reageer op dit artikel