nieuws

Forse besparingen houden Axa lucratief

bouwbreed

amsterdam – Reorganisaties en kostenbesparingen zorgen bij Axa Stenman voor een 19,7 procent hogere nettowinst ten opzichte van de eerste zes maanden van 2001. En dat terwijl de omzet daalde. Ook over het tweede halfjaar is het bedrijf optimistisch.

Een slechte economie, daling in het aantal afgegeven bouwvergunningen, stagnatie in doorstroom van huurwoningen en afnemend consumentenvertrouwen deden het ergste vrezen voor Axa Stenman. Ten onrechte, blijkt. De producent van hang- en sluitwerk en fietsaccessoires behaalde een nettowinst van 2.306.000 euro, een toename van bijna 20 procent. Ondanks de omzetdaling van 3,2 procent, voornamelijk veroorzaak door een stagnerende verkoop van fietsaccessoires, sloeg Axa zijn slag via besparingen. Het personeelsaantal werd via natuurlijk verloop teruggebracht van 557 naar 527, de voorraad werd ingekrompen, de rentekosten gingen omlaag en er werd minder afgeschreven. Bottleneck bleek vooral de goedkope inkoop, waardoor de brutomarge met 3,1 procent steeg naar 68,2 procent. Ondanks het lage bouwvolume vonden raambeleg en scharnieren een betere afzet dan in 2001. Bovendien steeg de afzet aan de doe-het-zelfmarkt fors, hetgeen de afname van leveringen aan de utiliteitsbouw en D-line trapleuningen en sanitair bijna compenseerde.

Overname

‘We zijn geen terrein in de markt kwijtgeraakt en zijn vooral slagvaardiger, flexibeler en efficiënter gaan werken’, verklaart topman C. Oosterhoorn. Dit blijkt ook uit de cijfers. De cashflow bedraagt 4 miljoen euro, de nettowinst per aandeel steeg naar 0,74 eurocent, de liquiditeit nam toe en de solvabiliteit overschreed zelfs de magische 45 procent grens. ‘De solvabiliteit móet liggen tussen de 35 procent en de 45 procent’, zei Oosterhoorn. De teller stokt nu op 45,6 procent; reden voor Oosterhoorn om vooruit te blikken naar de aandeelhoudersvergadering. ‘Zij zullen ongetwijfeld in de gaten houden of de solvabiliteit niet te veel op loopt. Zo ja, dan moeten we investeren.’ Uitlatingen over een nieuwe overname, in 2000 werd nog het Deense Basta Group verworven, wenste Oosterhoorn niet te doen. ‘Maar als de kans zich voordoet, dan pakken we hem.’

Vraag

Voor het tweede halfjaar verwacht de topman dat de nettowinst gelijke tred zal houden met de halfjaarcijfers en voorziet hij geen verbetering in de woningbouwproductie. Hij hekelde met name het beleid van de overheid, dat in prognoses rekening hield met de oplevering van 75.000 woningen per jaar, maar de teller zal ook dit jaar niet verder komen dan 62.000, hetzelfde aantal als in 2001. ‘Vraag is er genoeg’, weet Oosterhoorn. ‘De beweging moet alleen komen in de huurwoningen. Verder zijn alle ingrediënten aanwezig, de hypotheekrente is laag en nog steeds aftrekbaar.’ Na 2003 verwacht Oosterhoorn een verder herstel voor zijn bedrijf. ‘Als de economie zich herstelt dan zal de particulier zijn huis ook weer meer gaan beveiligen. De politie is gelukkig ook bezig met een actie voor veilige sloten.’

Reageer op dit artikel