nieuws

Extra veel schade wateroverlast Rijssen

bouwbreed

Extra veel schade wateroverlast Rijssen

rijssen – Vier woningen aan de Molendijk in Rijssen hebben extra waterschade opgelopen doordat ze gebouwd zijn op een putringfundering. Hevige regenval zorgde gisteren en op 11 augustus in het Twentse stadje voor veel wateroverlast. Tientallen woningen en kelders kwamen binnen twee weken tot twee keer toe onder water te staan. Dat geldt ook voor de vier huizen aan de Molendijk. Het gaat om woningen die in 1953 op putringfunderingen zijn gebouwd. Het wassende water zocht zich een weg naar het laagste punt. Daarbij kroop het water in kleine openingen rond de fundering. Door de kracht van het water is de fundering vervolgens uitgeslepen en zijn er grotere openingen ontstaan. In overleg met de eigenaren wil de gemeente kijken wat de beste oplossing is om te voorkomen dat de situatie zich in de toekomst herhaalt. Volgens een woordvoerder is er nog geen blijvende schade ontstaan. Bij woningen die gebouwd zijn op putringfunderingen gaat het om funderingen die bestaan uit vier tot zes denkbeeldige waterputten. De wanden van deze putten zijn volgestort met zand of cement. Op de bovenkant van deze funderingen worden gebogen togen gemetseld. Op de togen begint vervolgens het echte metselwerk van de woningen. ‘Dit heeft als voordeel dat je relatief weinig stenen nodig hebt. Omdat de materialen in de jaren vijftig erg duur waren werd soms voor deze fundering gekozen.’

Reageer op dit artikel