nieuws

Enquêtecommissie raakt in verwarring over zeezandkartel

bouwbreed

den haag – De parlementaire enquêtecommissie is gisteren behoorlijk in verwarring geraakt tijdens het verhoor van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Zandwinners, M. de Pender.

De commissie gaf er blijk van door de publiciteit rond de zogenoemde Fortput in IJmuiden op het verkeerde been te zijn gezet. Volgens mediaberichten zou de combinatie Zeezand IJmuiden, met Boskalis en Ballast Ham Dredging, een monopolie hebben waarmee ze ook de prijs van ophoogzand kon bepalen. De Pender legde uit dat er volstrekt in alle openbaarheid een inschrijving op de put plaatsvond. Dat gebeurde door de dienst van de Domeinen van het ministerie van Financiën. Daarbij vroeg Domeinen om een bepaalde hoeveelheid zand aan te leveren in de put tegen een vastgestelde vergoeding voor Domeinen. Degene die erin slaagde uit de put zand te leveren voor de laagste prijs, won de concessie.

Goedkoper

De directeur van zandhandelaar Mijnster, dochter van Ballast Ham Dredging, legde uit dat de baggeraar die toevallig ook de opdracht had om havenonderhoud te plegen, een voordeel had boven anderen. In ieder geval voor put 1016 in het Nieuwe Waterweggebied was dat de combinatie Boskalis/Ballast Ham Dredging. Die kon daardoor met volle hoppers bagger naar de Noordzee varen en geladen met zand weer terug. Daardoor kon de combinatie het zand goedkoper aanleveren. De commissie hield De Pender voor dat de Fortput pas in 1996 voor het eerst bij openbare inschrijving was vergeven. Daarvoor was het Rijkswaterstaat geweest die vanwege een onderzoek naar de mogelijkheden om onderhoudsbaggerwerkzaamheden te combineren met de exploitatie van de overslagput, telkens de vergunning voor Zeezand IJmuiden had verlengd. Daarmee wilden de ondervragers de suggestie wekken als zou de combinatie toen wel hebben gesjoemeld. De Pender, die pas in 1994 uit Frankrijk terug was gekomen in Nederland, kon daar niets over zeggen.

Reageer op dit artikel